1915 Çanakkale Köprüsü yüzde 50 oranında tamamlandı

23 February 2020

Türkiye'nin mega projeleri arasında dikkat çeken 1915 Çanakkale Köprüsü'nde inşaat çalışmaları sürüyor. Çalışmalarda yüzde 50 oranında ilerleme kaydedildiği bildirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Lapseki şantiyesinde incelemelerde bulundu. AA'nın aktardığı habere göre, incelemeler sonrasında çalışmalar hakkında bilgiler veren Bakan Turhan, "Bu köprünün ana yapı elemanları olan kulelerdeki yüksekliğimiz 318 metrenin, 171'inci metresine ulaştık. İnşallah Haziran ayı gibi kule imalatlarımızı tamamlayıp bu yaz sonunda köprüde kablo örme işlemlerine başlayacağız ve köprümüzün silüetini ortaya çıkarmış olacağız. Hepimize hayırlı, uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

AÇILIŞ 18 MART 2022'DE

Çanakkale'nin Türkiye'nin batısındaki önemli bir kent olduğunu ve Türk milletinin özgürlüğünü bu topraklarda kazandığını belirten Bakan Turhan, "Dünyanın tüm güçlü devletlerine karşı burada millet olarak büyük bir mücadele vermiştik ve yeni kurduğumuz ülkenin temellerini aslında burada atmıştık. Bugün burada milletimizin tarihine altın harflerle yazılacak yeni bir sayfayı eklemek için dünyanın en büyük açıklıklı asma köprüsünü inşa ediyoruz. Bu köprü hizmete açıldığında mühendislik eserleri açısından dünyada birinci sırada yerini alacak. İnşallah 2022 Mart ayında bu köprüyü hizmete almayı, trafiğe açmayı planlıyoruz, hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

6 DAKİKADA BOĞAZ GEÇİLECEK

1915 Çanakkale Köprüsü ile Çanakkale Boğazı'nı araç kullanıcılarının 6 dakikada geçeceği bilgisini paylaşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ülkemizin sektörel manada tarım, turizm, sanayi gibi önemli ihracat malzemelerimizin üretildiği bölgelerin başında geliyor. İhracatımızın da önemli bir kısmını Avrupa ülkelerine, Kuzey Asya ülkelerine, Akdeniz çanağındaki Afrika ülkelerine ve bunun dışındaki Güney Asya ülkelerine yapıyoruz. Orta ve Güney Amerika ülkelerine yapıyoruz. Çanakkale, artık bu köprünün hizmete açılmasıyla birlikte ihracatımızda köprü görevi görecek. Önemli bir ulaşım aksı olacak. Artık Çanakkale Boğazı'nda çalışan araba vapurlarının beklenmesinde zaman harcanmayacak. En az 1,5 saat, yoğun trafikte ise 5 saat süren Çanakkale Boğazı'nın geçişi, artık 6 dakikaya inecek. Bu önemli bir zaman tasarrufu olduğu gibi, bu malları taşıyan, ihraç eden kişiler için de çok önemli bir kazanım olacaktır" ifadelerini kullandı.