1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 1915 Çanakkale Köprüsü çalışmalarını yerinde inceledi. İnşaatta yüzde 20 ilerleme kaydedildiğini belirten Bakan Turhan, yapımında biyoçeşitliliğe özel önem verildiğini aktardı.
Proje çalışmalarında 3 bin 200 personelin görev aldığını ifade eden Bakan Turhan, proje ile ülkenin önemli hizmet, sanayi ve turizm sektörlerine ilişkin kuruluşların yoğun olduğu Trakya ve Batı Anadolu Bölgesi'nde sosyal ve ekonomik ilerlemenin ivme kazanacağı düşüncesini paylaştı.
EK ÇALIŞMA YAPILDI
1915 Çanakkale Köprüsü yapımında yerel çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) çalışmasına ek olarak, uluslararası standartlarda bir çevresel ve sosyal etki değerlendirmesi (ÇSED) yapıldığını açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "ÇSED kapsamında, deniz canlıları üzerine yapılan araştırmalar, köprü kule temellerinde yapılan kazık çalışmalarının, Çanakkale Boğazı'nı kullanarak göç eden bazı yunus türlerini olumsuz etkileyebileceğini gösterdi ve bu konuyla ilgili bazı önlemler uygulandı" şeklinde konuştu.
ÇALIŞMALARDA SON DURUM NE?
1915 Çanakkale Köprüsü çalışmalarında deniz tabanında kazı ve kazık çalışmalarının tamamlandığı bilgisini aktaran Bakan Turhan, bu çalışmalar boyunca uzman 3 deniz memeli gözlemcisinin 7 gün 24 saat görev aldığını ifade etti. Bakan Turhan, "Gözlemciler kazık işlemlerinden önce bir ön izleme gerçekleştirdiğini ve kazık çakılması sırasında yunuslar 500 metreden fazla yaklaşırsa kazık işleminin durdurulması için yapım grubunu uyarıyor. Geceleri ise dürbünle gözlem yapılamayacağından pasif akustik izleme cihazının kullanılıyor" ifadelerini kullandı.