2 Yıl İçerisinde 57 AVM Hizmete Girecek
Alışveriş merkezilerine olan ilginin azalması yatırımcıları ve firmaları tedirgin etmişe benzemiyor. Önümüzdeki 2 yılda 57 AVM'nin hizmete girmesi bekleniyor.
Alışveriş merkezleri (AVM), İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde ve daha sonra da Anadolu kentlerinde perakende sektörünün gelişmesinde büyük rol oynadı.
Yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağında olan AVM’ler, son zamanlarda trend azalması yaşamasına rağmen önümüzdeki yıllarda da yatırımcıların göz bebeği olmaya devam edeceğe benziyor. 2014 yılını 70 milyar lira ciroyla kapatması beklenen AVM pazarında önümüzdeki iki yılda yaklaşık 8,5 milyar dolar yatırımla açılacak 57 AVM, 70 bine yakın kişiye istihdam sağlayacak.Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden biri haline gelen AVM’ler yeni girişimcilere de fırsat kapısı olacak.
2 YILDA 57 AVM AÇILACAK
Alışveriş merkezi sektörüne bugüne kadar ortalama 45 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Önümüzdeki iki yılda açılacak 57 AVM için de yatırımcılar kesenin ağzını açacak. Yaklaşık 8,5 milyar dolarlık yatırımla açılacak bu yeni AVM’ler 70 bine yakın kişiye de istihdam sağlayacak.
Tüm Türkiye’yi saran alışveriş merkezi yatırımlarında önümüzdeki iki yılda İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerin dışında özellikle Anadolu’ya yönelik yatırımlar öne çıkacak. Türkiye’de 81 ilin 57’sinde alışveriş merkezi var. Önümüzdeki yıllarda Ağrı ve Elazığ gibi hiç AVM olmayan iller de AVM yatırımlarıyla tanışacak.
ANADOLU ÖNE ÇIKACAK
Halihazırda AVM bulunsa bile yeni AVM’ler için potansiyel taşıyan iller; Manisa, Adana, Balıkesir, Mersin, Kırklareli, Kahramanmaraş, Amasya, Çanakkale, Ordu, Zonguldak, Rize, Osmaniye, Tekirdağ, Sinop, Karaman ve Konya olarak sıralanıyor.
YATIRIMCISINA KAZANDIRIYOR
AVM’leri yatırımcılar için cazip hale getiren pek çok neden var. Yatırımcıların AVM’lere olan ilgisini anlamak için rakamlara bakmak gerekiyor. Avrupa’da her 100 kişiye 250-270 metrekare arası AVM düşüyor. Türkiye’de ise bu oran 130 metrekare civarında.
Uzmanların da ifade ettiği gibi, doğru lokasyonda, doğru mağaza karmasıyla kurulan ve tüketicinin ihtiyaçlanm karşılayan AVM’ler yatırımcısına kazandırıyor. Üstelik AVM’ler pek çok yatırım aracına göre daha hızlı geri dönüş sağlıyor.
AVM’ler düzenli ciro artışı ile de öne çıkıyor. Doğru yönetim ve dokunuşlarla açıldığı günden itibaren düzenli bir ciro artışı ortaya koyabiliyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcılan Demeği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin temmuz ayı sonuçlarına göre, ciro endeksi geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştınldığında yüzde 16,5’lik artış kaydederek 162 puana yükseldi. AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Temmuz 2014’te 616 liraya ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 628 lira, Anadolu’da ise 609 lira olarak gerçekleşti.
SOSYAL MERKEZ OLDU
Rakamlar yatırımcılar için değerli ancak AVM’lerin sosyal hayat içinde giderek artan yeri de yatırımcıların kararlarında etkili oluyor. AVM’ler günümüzde sadece alışveriş yapmak için gidilen yerler olmanın ötesine geçmiş durumda. İnsanlar ailece hep birlikte kaliteli vakit geçirmek ve sosyalleşmek için de AVM’leri tercih ediyor. Alışveriş merkezleri artık yeme-içme, kültür-sanat, gösteri etkinlikleri gibi birçok amaca hizmet eden yerler halini aldı.
KARMA PROJELER GÖZDE
Ekonomist'te yer alan habere göre; Antalya ve Fethiye’de hayata geçirdiği iki projeyle AVM işine adım atan Eroğlu Holding, bu alandaki yatırımlarına önümüzdeki dönemde de devam edecek. Holding, 20l6’ya kadar rezidans, AVM, otel ve iş merkezlerinden/ofislerden oluşan iki karma projeyi hayata geçirecek. Bunlardan biri Bursa Nilüfer’deki Harmony Towers. Diğeri ise İstanbul Seyrantepe’de yapımı süren Skyland istanbul projesi. Bu iki projenin ortak özelliği, alışveriş, iş ve yaşam merkezi konseptli projeler olmaları. Projeleriyle 10 bin kişinin üzerinde istihdam sağlayacaklarını söyleyen Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, “Bursa Harmony Towers için 160 milyon lira, Skyland İstanbul için 700 milyon dolar yatırım yapacağız. Projelerimizdeki ticari ünite sayısı 350’nin üzerinde. Ulusal ve uluslararası pek çok ünlü markayı Türkiye’ye getirmek için çalışmalarımız sürüyor” diye konuşuyor.