20 Şehire 38 Yeni Eğitim Yatırımı!
Ağustos ayında 20 farklı şehirde 38 yeni eğitim yatırımının teşvike bağlandığı görülüyor...
Ağustosta, 302 milyon 663 bin liralık yatırım öngören 38 eğitim yatırımı için yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Teşvike bağlanan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise yatırımları ile 36 binden fazla öğrenci için yeni kapasite yaratılacak. En yüksek tutarlı yatırım teşvik belgesi Yeditepe Üniversitesi için verildi. Ekonomi Bakanlığı ağustos ayı yatırım teşvik belgelerini açıklayınca hemen eğitim alanına baktım. Malum, Türkiye’de eğitim sektörünün özel okullaşma oranı yaklaşık yüzde 5. Bu oran, OECD ülkelerinde ortalama yüzde 25. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrenci başına teşvik -2015 eğitim ve öğretim döneminde toplamda 230 bin öğrenciye teşvik verildi- ve yatırım destek teşvikleri ile Türkiye’de de bu oranı yakalamayı öngörüyor.
İşte bu şekilde Türkiye’de özel okul sayısı her geçen gün artıyor. Ağustos ayı yatırım teşvik belgeleri de bu artışı destekliyor. Buna göre; 20 farklı şehirde 38 yeni eğitim yatırımının teşvike bağlandığı görülüyor. En yüksek tutara sahip, 89 milyon 626 bin 284 lira, Yeditepe Üniversitesi’nin yatırımı olan Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Yencilek’in verdiği bilgilere göre hastanenin yapımı ve tıbbi cihazların maliyeti için toplam 80 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştiriliyor. Bu hastane ağırlıklı olarak onkoloji alanında hizmet verecek. 208 yatak kapasitesine, tam donanımlı 10 tane ameliyathaneye sahip olacak hastanenin bahar aylarında açılması planlanıyor.
Muş’ta bin öğrencilik kapasite
Teşvike bağlanan yatırımlar arasında il bazında Muş, Batman, Hakkari’deki özel okul yatırımları öne çıkıyor. Örneğin Muş ve Batman’da hayat geçirilecek eğitim yatırımları ile toplam 2 bin 400 yeni öğrenci için kapasite yaratılması hedefl eniyor. Adet bazında ise Mektebim Okulları’nın aldığı yatırım teşvik belgeleri dikkat çekiyor. Mektebim Okulları adına düzenlenmiş, 5 farklı şehirde yapılması öngörülen eğitim yatırımları için 7 adet teşvik belgesi var.
Yeditepe İhtisas Hastanesi baharda açılıyor
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Faruk Yencilek: Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi’nin inşaatı tamamlandı. İç dekarosyon çalışmalarının ardından tıbbi cihazlarımız kurulacak. Baharda kurdela kesmeyi planlıyoruz. Hastanemizde bir ilk gerçekleştireceğiz. Yeditepe Üniversitesi laboratuvarlarında geliştirilen antimikrobiyel, antibakteriyel, antiviral, antifungal bir madde hastanede kullanılan tüm yüzeylere boya aşamasında püskürtülerek yapıştırılacak. Hastane fiziki dokusunda hiçbir yerinde bakteri ve mikrop üremesine müsaade edilmeyecek. Patentini Yeditepe Üniversitesi olarak aldığımız, tamamen milli imkanlarla kendi laboratuvarlarımızda geliştirdiğimiz bu madde kapı kollarında, tutacaklarda hatta tuvaletlerde bile kullanılacak. Hastanemizi bu boyayla boyayacağız. Amacımız ‘sıfır hastane enfeksiyonu’na ulaşmak.
Mektebim, yurtdışına Dubai'den açılacak
Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko: Büyümemiz devam ediyor. Kampus olarak 30’u geçtik. Okul olarak 100’e yaklaştık. Ortaklıktan sonra bu yıl 9 kampüste 27-30 tane okul açıldı. Yatırımlara devam edeceğiz. 2016- 2017 eğitim öğretim dönemi için 7 kampüste 21 okul açılışı daha yapmayı planlıyoruz. Ayrıca 10 kampüste 30’a yakın okula francihse vermeyi düşünüyoruz. İki yıl sonra Dubai’den başlayarak yurtdışı yatırımlarımıza başlayacağız. Yönetim kurulumuzda onaylandı. Bu yıl okullar için yeni yatırım miktarımız 50 milyonu buldu.
Bahçeşehir, 63 milyon dolar yatırım yapacak
Bahçeşehir Koleji CEO’su Devrim Karaaslanlı: Türkiye genelinde 69 kampüs ve 141 okulumuz var, 2015-2016 eğitim döneminde 98 milyon dolar yatırım yaptık. 14 yeni kampüs açıldı. Yatırımlarımız 2016 yılında da devam edecek. 63 milyon dolar yatırımla 9 yeni kampüs açılması planlanıyor. Bahçeşehir Koleji olarak Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden öğretmen ve içerik desteği alıyoruz. 2015-2016 eğitim dönemi için öğretmenlerimiz 469 saat hizmet içi eğitim aldılar. Dünya