2014 Yılında 11 Bin 612 Taşınmaza Aile Şerhi
Mülk sahibi olan aile fertlerinin ortak kararının esas alındığı aile şerhi uygulamasında 2014 yılında 11 bin 612 taşınmaz işlem gördü.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yaptığı açıklamada, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün, ülke genelinde tapu kütüğüne şerh edilen aile konutu uygulaması hakkında bilgi verdi.
Aile konutu şerhinin, malik eşin, diğer eşin rızası bulunmadan taşınmazı satmasını ve ipotek etmesini engellediğini belirten Güllüce, böylelikle diğer eşe hukuki koruma sağlandığını söyledi. Güllüce, uygulamanın, eşler arasında evlilik birliği devam ettiği sürece geçerliliğini koruduğunu kaydetti.
Uygulamadan nasıl yararlanılacağını anlatan Güllüce, başvuruların, evlilik cüzdanı ve ikametgah belgesiyle tapu müdürlüklerine yapıldığını ifade etti.
Aile konutu şerhinin, evliliğin sona ermesi durumunda malik eş, evlilik sürerken ise şerhi koyduran eş tarafından tapudan kaldırılabildiğini dile getiren Güllüce, "Şerhin konulmasında ya da terkininde harç ve döner sermaye ücreti talep edilmez" dedi.
Geçen yıl Türkiye genelinde toplam 11 bin 612 konuta aile şerhi konulduğunu vurgulayan Güllüce, şu bilgileri verdi:
"Şerh işlemleri, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde yoğunlaştı. Aile konutu şerhi 2014'te en çok İstanbul'da ilgi gördü. İstanbul'da 3 bin 7 konuta aile şerhi işlemi yapıldı. Ankara'da bin 462, İzmir'de 870, Adana'da 485 ve Bursa'da da 418 konuta, aile konutu şerhi işlemi uygulandı"
Ardahan ve Bitlis'te sadece birer konuta şerh konulduğuna dikkati çeken Güllüce, "Bayburt ve Gümüşhane'de ikişer, Kars ve Şırnak'ta üçer, Muş ve Siirt'te beşer, Tunceli'de altı, Artvin, Bingöl, Iğdır ve Kilis'te sekizer şerhle uygulamanın en az ilgi gördüğü iller oldu" diye konuştu.
Diğer illerde aile şerhli konut sayıları sırasıyla şöyle:
- Adıyaman : 19
- Afyonkarahisar : 60
- Ağrı : 11
- Aksaray : 41
- Amasya : 28
- Antalya : 323
- Aydın : 217
- Balıkesir : 143
- Bartın : 13
- Batman : 14
- Bilecik : 26
- Bolu : 33
- Burdur : 40
- Çanakkale : 56
- Çankırı : 14
- Çorum : 70
- Denizli : 170
- Diyarbakır : 123
- Düzce : 25
- Edirne : 47
- Elazığ : 58
- Erzincan : 14
- Erzurum : 65
- Eskişehir : 182
- Gaziantep : 222
- Giresun : 32
- Hatay : 113
- Isparta : 61
- Kahramanmaraş : 86
- Karabük : 24
- Karaman : 63
- Kastamonu : 35
- Kayseri : 292
- Kırıkkale : 50
- Kırklareli : 59
- Kırşehir : 31
- Kocaeli : 236
- Konya : 285
- Kütahya : 56
- Malatya : 86
- Manisa : 269
- Mardin : 22
- Mersin : 347
- Muğla : 125
- Nevşehir : 23
- Niğde : 45
- Ordu : 50
- Osmaniye : 55
- Rize : 25
- Sakarya : 78
- Samsun : 130
- Sinop : 16
- Sivas : 73
- Şanlıurfa : 61
- Tekirdağ : 164
- Tokat : 54
- Trabzon : 52
- Uşak : 52
- Van : 18
- Yalova : 36
- Yozgat : 24
AİLE ŞERHİ UYGULAMASI NEDİR?
Öncelikle aile konutu ne demek onu açıklamak gerekir. Aile konutu, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları hayatlarını idame ettirdikleri yer olarak tanımlanabilir.
Birlikte oturulan yer eşlerden her ikisi adına müştereken tapuda kayıtlı olabileceği gibi karının yada kocanın adına da kayıtlı olabilmektedir. Eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural olarak aile konutunu diğer eşe sormadan 3′üncü şahıslara devir ve temlik etmemesi gerekir. Bunu engellemenin en pratik yolu ise tapuya aile konutu şerhi koydurmaktır.
Aile konutu şerhi için başvurular, evlilik cüzdanı ve ikametgah ilmühaberiyle tapu müdürlüklerine yapılabiliyor.
Şerh, evlilik devam ettiği sürece geçerliliğini koruyor. Evliliğin sona ermesi durumunda malik eş, evlilik sürerken ise şerhi koyduran eş tarafından tapudan kaldırılabiliyor.
Aile şerhinin konulması ya da kaldırılması işlemlerinden ücret alınmıyor.
AİLE ŞERHİ UYGULAMASI NE İŞE YARAR?
Aile konutu şerhi gerek eşler gerekse üçünçü şahıslar yönünden açıklayıcı özellikte tapuya verilen bir şerhtir. Eşler arasında anlaşmazlık çıktığında yada boşanma sürecine girildiğinde yada keyfi olarak tapu sahibi eş tarafından Evin satılarak elden çıkarılmasını engelleyen bir tedbirdir diyebiliriz.
Bu şerh tapuya verilince eşler tek başlarına artık o taşınmazda satış ipotek tesisi gibi tasarrufi işlemler yapamayacaklar ve o taşınmazın satılmak istenmesi durumunda almak isteyen üçüncü şahısta bu şerhi görünce burasının aile konutu olduğunu anlayacak ve ona göre hareket edecektir. Tapu memuruda eşlerin rızası olmadan satış işlemini yapmayacaktır .
AİLE ŞERHİ UYGULAMASI NE KADAR SÜREYLE GEÇERLİ OLUR?
Aile konutu şerhi taraflar arasında evlilik birliği devam ettiği sürece gecerliliğini koruyacaktır. Evlilik birliği sona ererse ve taraflar evlilik devam ederken birlikte şerhin kaldırılmasını isterlerse bu şerh tapudan kaldırılabilir.