3. Havalimanı'na ilk uçak Şubat’tan önce inecek

06 October 2017

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul 3. havalimanı inşaatında bugün itibarıyla yüzde 68'lik gerçekleşme sağlandığını ifade ederek, "Havalimanına, Şubat 2018'e kalmadan ilk uçağı indireceğiz. Havalimanının ilk etabının resmi açılışı, 29 Ekim 2018'de olacak" diye konuştu.

Arslan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, Kanal İstanbul projesinin son durumu hakkında bilgi verdi.

Arslan, son olarak 5 güzergâh alternatifinde detaylı çalışma ve sondajlar yapıldığını dile getirdi. Etüt proje çalışmalarının temmuzda başladığını ve şu ana kadar toplamda 4 bin metreyi bulan 162 sondaj yapıldığına değinen Arslan, ilave olarak da 150-160 arasında, toplamda 8-10 metreyi bulan sondaj yapılmış olacağını kaydetti. Arslan, "Etüt çalışmaları sonunda, tatlı su kaynaklarını, tarım arazilerini dikkate alarak, çevreye en az olumsuz etkisi olacak, hatta olumlu etkisi olacak alternatifleri de çalışarak güzergâhın netleşmesini sağlamış olacağız" ifadelerini sözlerine ekledi.

Projenin büyüklüğü nedeniyle karma finansman modelinin uygulanabileceğini dile getiren Arslan, "Yap-işlet modeli, kamu olarak yapılan işler ve gelir ortaklığı yöntemiyle yapılan işler var. Yaklaşık 42-43 kilometrelik, dünyanın en büyük gemilerinin geçeceği kanaldan bahsediyoruz. Kanalın etrafının düzenlenmesi, etrafındaki çarpık yapılaşmanın ortadan kaldırılması, güzergahtaki kentsel dönüşüm, yapay adaların yapılması, her birinin özellikle finansman modeli biraz birbirinden farklı olacak. Dolayısıyla birçok finansman modelini aynı anda bu projede kullanır olacağız, onun çalışmasını yapıyoruz" dedi.

Arslan, proje kapsamında rekreasyon alanlarının da yaratılacağını belirterek, projeden çıkacak hafriyatla, 3. Havalimanı ve Kemerburgaz'daki kömür ocaklarından kalma çukurları dolduracaklarını anlattı. Böylece yeşil alan olarak İstanbul'a nefes aldıran yerler yaratacaklarını bildiren Arslan, kanal kapsamında oluşturulacak yapay adalara ilişkin çalışmanın da eş zamanlı yürüyeceğini söyledi. Arslan, "Hedefimiz, çalışmaları kısa sürede bitirip projeyi ülkemiz ve ülkemiz insanına kazandırmak. Bir an önce etapları tamamlayıp, ihale edip işe başlamak istiyoruz. Önemli mesafe katettiğimizi ifade etmekte fayda var" şeklinde konuştu.

“7 GÜN 24 SAAT ÇALIŞMA VAR”

İstanbul 3. havalimanında da olağanüstü bir çalışmanın 7 gün 24 saat esasına göre sürdüğüne işaret eden Arslan, 3 bine yakın ağır iş makinesının alanda çalıştığını da belirtti.

Bakan Arslan, "Bu, çok önemli bir oran. Proje, birçok alanda dünya çapında ödüller almaya başladı. Derdimiz ödül almak değil, dünya sivil havacılığının ağırlık merkezi doğuya kayıyorken, bundan yararlanmak. Amacımız, 29 Ekim 2018'de, Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünde, birinci faz olan 90 milyona hizmet edecek kısmını açmak ve uçuşları artık oradan yapmak. Diğer etapları da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023'e kadar tamamlanacak. Böylece 200 milyon yolcuya hizmet edebilir hale gelecek. Daha önce yine Anadolu Ajansı Editör Masası'nda paylaşmıştık ilk uçağı Şubat 2018'de indireceğiz diye. Şubat 2018'e kalmadan ilk uçağı indireceğiz ama resmi açılışı, hizmet verme açılışı 29 Ekim 2018'de olacak" ifadelerini kullandı.

Arslan, Atatürk Havalimanı'nın geleceğine yönelik soru üzerine de 3. havalimanı açıldığında, Atatürk Havalimanı'nın sadece sınırlı şekilde küçük uçaklara hizmet vereceğini aktardı. Atatürk Havalimanı'ndaki terminallerin İstanbul'un hizmetine sunulacağına söyleyen Arslan, "Bunlardan biri de fuarcılık olabilir dedik. Cumhurbaşkanımızın bu yönde ifadeleri vardı. Başbakanımızla da istişare ettiğimizde, böyle geniş bir alanın İstanbul'a nefes aldıracak şekilde dizayn edilmesi yönünde irade var. İnşallah bu irade çerçevesinde ağırlıklı olarak kente nefes aldıracak alan olacak" diye ekledi.