4 Şehirde Suriyeli Zammı!
Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteciler İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa ve Hatay’da kiralık ev talebinde patlamaya yol açtı.
Düzenleyen: Tugay TOPÇU / Yeniemlak.com
Bu durum, kira fiyatlarında yüzde 100’e varan artışlara neden olurken kiralık ev bulmak da zorlaştı.
Suriye'deki iç savaşın devam etmesi nedeniyle Türkiye’ye sığınan mültecilerin artması akıllara şu soruyu getiriyor, “Bu kadar mülteci nerede kalacak?” Sığınmacıların bir kısmı ülke genelindeki 24 kampta yaşarken, önemli bir bölümü kendi güçleri ile ev kiralamayı ya da akrabalarının yanında yaşamayı seçiyor. Birkaç aile bir araya gelerek ev arayan Suriyeliler, İstanbul, Şanlıurfa, Hatay ve Gaziantep gibi illerde kiralık ev fiyatlarının artmasına ve arzın tükenmesine yol açıyor. Emlak değerleme uzmanları ve emlak ofisi yöneticileri ülke genelinde kiralık ev fiyatlarının son bir yılda yüzde 20 ila yüzde 100 oranında arttığını belirtiyor. Suriyeli mülteciler, üniversite öğrencilerinin yeni ev arayışı ve evi kentsel dönüşüme girenlerin ev talebi birleşince son aylarda kiralık ev bulmak her zamankinden daha da çok zorlaşıyor.
UCUZ YERİ TERCİH EDİYORLAR
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamattin Aşa’nın verdiği bilgiye göre Suriyeli mülteciler İstanbul’da Esenler, Bağcılar, Güngören, Esenyurt ve Hadımköy bölgelerini seçiyor. Bazı bölgelerde kiraların yüzde 100’ü bulan ölçüde arttığını belirten Aşa, geçen yıl ortalama kiralama fiyatlarının 500-600 lirayken, bu yıl 900-1000 liraya yükseldiğini belirtti. Anadolu yakasında Üsküdar, Pendik ve Kartal’ın tercih edildiğini söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, geçen yıl 700-750 lira olan kiralama bedellerinin taleple birlikte 1000 liraya ulaştığını belirtti. Gaziantep’de kiralar yüzde 30 ila 50 arasında artış gösterdi. Gaziantep Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, Suriyelilerin Şahinbey ve Şehitkamil bölgelerini seçtiklerini, kiraların 600 ila 1200 lira arasında değiştiğini söyledi. Şanlıurfa merkezinde kiraların 2013’e göre yüzde 25 arttığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Sınıra yakın bölgelerde artış yüzde 50’yi geçti. Hatay’da kiralar bir yılda yüzde 20-25 arttı. Kırıkhan, Reyhanlı’da artış yüzde 50’yi buldu” dedi.
SURİYELİYE DAHA PAHALI
Ev sahipleri Suriyeli mültecileri, ödemeler ve devamlılık konusunda riskli bulundukları için 1 yıllık kira bedellerini peşin istiyor ve bölge rayiçlerinin üzerinde bedelleri talep ediyorlar. Kimi ilçelerde ise Suriyeli kiracılara sıcak bakılmıyor.
Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısı: 1.5 milyon
Ev tutan Suriyeli sayısı: 550 bin
*Son 2 ayda gelen mülteciler dahil değil. Özellikle son haftalarda gelen yoğun göç sınır ilçelerindeki çadır kentlerde yaşıyor. AFAD’ın 26 Eylül’de yaptığı açıklamaya göre bir haftada 160 bin kişi sınırdan giriş yaptı.
Hatay’da kira fiyatlarının 400 ile 1200 lira arasında değiştiğini belirten emlakçılar, “Geçen yıl 350 lira olan bir ev şimdi 550 lira. Kimi ev sahipleri fırsatçılık yapıyor” dedi. Şanlıurfa’da ise kira bedelleri 700 lira ile 3 bin lira arasında değişiyor.
Türkiye emlak piyasası için bir hayli kritik ve hassas olan bu konuya 9 Temmuz 2014 tarihli ''Suriyeliler Emlak Piyasasını Karıştırdı'' başlıklı ve Tugay TOPÇU imzalı haberde de yer vermiştik. İşte o haber :
Suriye'deki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, başta İstanbul emlak piyasası olmak üzere birçok ilde karmaşaya sebep oldu.
Suriyeliler, emlak piyasasında belirleyici güç konumuna geldi. Bu gelişme kentsel dönüşüm sürecini olumsuz etkilemekle birlikte sürecin geleceği açısından da büyük tehlike oluşturuyor. İstanbul ve diğer büyükşehir belediyelerinde sığınmacı olarak ikamet eden Suriyelilerin, bulundukları lokasyonlarda genellikle kiralık olarak ev tutması söz konusu bölgelerdeki emlak piyasasını ister istemez karıştırıyor.
Yetkililerin bu sorunla ilgili yerinde ve doğru karar vermesi emlak ve konut piyasası açısından hayati önem taşıyor. Özellikle Suriyelilerin yoğun olarak konuşlandığı bölgelerde gereken çalışmaların yapılması için başta belediyeler olmak üzere ilgili bakanlıkların ve hükümet yetkililerin bir takım düzenlemeler yapması gerekebilir. Uzmanlar, herhangi bir yaptırım olmaması durumunda ''Türkiye'nin yeni bir krize doğru sürüklenebilme ihtimalinin'' doğabileceğini dile getiriyorlar. Bunlara ek olarak bu gelişmelerin Türkiye emlak piyasası gündeminde hali hazırda var olan 'konut balonu' ve 'konut krizi' polemik
Bu durumu açıklayan gelişmelerden birkaçını kısa bir süre önce yine Yeni Emlak'ta okumuştunuz.
İşte onlardan bazıları: