Abdülhamit'in Kışlası İmara Açılıyor

13 February 2017

Sultan İkinici Abdülhamit, Hamidiye Alayları için pek çok şehirde kışla kurdurmuştu. Sultan'ın 1904 senesinde Mersin'de kurdurduğu kışla imara açılıyor...

Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından bombalanan kışla, Cumhuriyet'in ilanından sonra 23. piyade alayına tahsis edildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında alayın Trakya'ya taşınmasıyla Harbiye Deniz Okulları buraya getirilmiş ve 1946'ya kadar da burada kalmıştı. Arazı son 30 senedir ise boş durmaktaydı.

"TARİHİ SİT ALANI"
Arazi 1995 senesinde Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından çıkartılan kararla ‘‘tarihi sit alanı’’ olarak nitelendirilmişti. 2016 yılı Ocak ayında bu kararın tapuya işlemesine karar verilmesi üzerine, OYAK Genel Müdürlüğü karara itiraz etti. Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu, verdikleri kararla itirazı yerinde bularak kararı iptal etti.

"PARK OLMASINI İSTİYORUZ"
Arazinin imara açılması karşısındaki engel de ortadan kalkınca, konuyla ilgili açıklamada bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz “Eski stadın olduğu yer TOKİ’ye devredilmişti. Cumhurbaşkanımızla görüştüm, buranın meydan olmasını istediğimizi söyledim. Söz konusu arazi de buranın yanı. Oranın da meydana dahil edilerek park olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.