Akıllı Evlere Siber Saldırı Önlemi!

02 March 2017

Son dönemde artan siber saldırılara karşı BTK harekete geçti. Evlerde kullanılan akıllı cihazlar için denetleme sistemi geliyor...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), son dönemde artan siber saldırılara karşı önlem çalışmalarına başladı. Akıllı ev sistemlerinde kullanılan buzdolabı, klima gibi cihazların da internete bağlı olması BTK'yı harekete geçirdi.

BTK hazırladığı sistemde, evlerde kullanılan akıllı cihazlar için 4 basamaklı denetleme mekanizması oluşturdu. Sistem dahilinde evlerdeki akıllı cihazların üreticisi ya da ithalatçısı olan firmaların kayıtları tutulacak ve ürünlerinin saldırı tehdidine karşı korunaklı olup olmadığına göre firmalar puanlandırılacak.

Akıllı evlere karşı doğabilecek siber saldırı tehditlerinde ilk sorumluluk ise bu evlere internet hizmeti sunan mobil operatörlerde olacak. Operatörlerin başarısız kaldığı durumda BTK, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nde (USOM) görevli beyaz hackerları devreye sokacak. Bu departmanın da yeterli olmaması durumunda son çare olarak internet hızı yavaşlatılacak.