Aralık 2019 kira artış oranı belli oldu

03 December 2019

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Aralık 2019 dönemine ait kira artış oranı bugün açıklandı. Bu ay içerisinde kira sözleşmesi sona eren ve yeni sözleşme yapacak olan mülk sahipleri, açıklanan bu oran üzerinden kira artışı yapamayacaklar.

Geçmiş yıllarda kira artışlarında yapılan fahiş artışların önüne geçilmek adına yasal önlemler alınmıştı. Yapılan düzenlemeler sonrasında her ay açıklanan enflasyon rakamları üzerinden kira artış oranları belirlenmişti. Bu yıl başında ise kira artış oranının hesaplanmasına yeni dönem başladı. Artık Yeni Ekonomik Paketi'ne gereğince kira artış oranı hesaplamasında üst sınır olarak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranı ele alınacak. Daha önceleri kira artışları, Kira artışları Borçlar Kanunu'nun 344. Maddesi gereğince açıklanan Yİ-ÜFE oranı ele alınarak yapılıyordu. Her ayın başında açıklanan Yİ-ÜFE artışı, genellikle TÜFE artışının altında kalıyordu.

ARALIK 2019 KİRA ARTIŞ NE KADAR OLDU?

TÜİK tarafından bugün açıklanan enflasyon oranları baz alındığında Aralık 2019 kira artış oranı 15.87 oldu. Mülk sahipleri, bu ay içerisinde açıklanan oran üzerinde kiraya zam yapamayacaklar.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2019 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,08 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,63, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,26 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,68 artış gösterdi.

ÖRNEK KİRA ARTIŞ HESAPLAMASI

Aralık 2019 kira artış oranına göre örnek kira artış hesaplaması şu şekilde:

Kira bedeli: 2 bin TL
Zam oranı: Yüzde 15.87
Zam yapılacak tutar: 158 TL
Zamlı yeni kira bedeli: 2 bin 158 TL