Avrupa Ulaşımını Rahatlatacak Proje 2016’da Hizmette
Kuzey Avrupa’yı İsviçre üzerinden İtalya’ya bağlayacak olan 57 kilometre uzunluğundaki Gothard tüneli tam bir yıl sonra 1 Haziran 2016’da hizmete açılacak.
Avrupa Ulaşımını Rahatlatacak Proje 2016'da Hizmette
SAATTE 250 KİLOMETRE HIZ
1996 yılında çalışmalarına başlanan projenin 2011 yılında tünel açma işlemi sona ermişti. İsviçre Ulaştırma Bakanı Doris Leuthard ve İsviçre Demiryolları SBB Genel Müdürü Andreas Meyer, Gothard Tüneli'nde bir araya gelerek geri sayım saatine start verdi. Bittiğinde Zürih ve Milano arasındaki mesafenin 2 saat 40 dakikada kat edilmesini sağlayacak olan Gothard Demiryolu Tüneli 57 kilometre uzunluğunda. Tünel içinde Yüksek Hızlı Trenler saatte 250 kilometreye kadar hız yapabilecekler.
KARGO İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK
Ama projeyi önemli kılan bir diğer unsur; Avrupa'da büyük oranda demiryolları üzerinden yapılan kargo taşımacılığının İsviçre Alpleri'nden yeni tünelle geçişinin yüksek tonajlarda olmasına imkan verecek olması. Günümüzde 28 tona kadar taşınan kargolar yeni tren ve demiryollarında 40 tona kadar çıkabilecek. Karşılıklı olarak geliş ve gidişin ayrı iki tünel üzerinden inşa edilen Gothard tünelinde birer ray olacak.
HAVALANDIRMA SİSTEMİ KULLANILDI
Geçen 50 yıl içerisinde yapılan tartışmalar neticesinde 1992 yılında yapılan halk oylaması ile yapımına karar verilen çılgın projenin hazırlıkları 1993 yılında başlarken tüneller için ilk kazma 1998 yılında vuruldu. Doğu tarafındaki tünel açma çalışması ilk olarak 15 Ekim 2010 tarihinde biterken, batı tarafı ise 23 Mart 2011'de sona erdi.
2010 yılında mühendis ve işçilerin toplam çalışanlarla birlikte bin 800 kişiye ulaştığı tünel inşaatında özel bir havalandırma sistemi kullanıldı. Tünel içinde 28 derecelik sıcaklık sağlanırken proje müdürleri soğutma sisteminin olmaması halinde tünelde 45-50 dereceye kadar ulaşan bir sıcaklık olacağından bahsetti.
ASRIN PROJESİ OLARAK NİTELENDİRİLİYOR
Bittiğinde toplam maliyetinin 10 milyar İsviçre Frangı'nı geçmesi beklenen çılgın projenin geri sayım startında konuşan Ulaştırma Bakanı Doris Leuthard, Gothard Tünel Projesini ‘asrın projesi' olarak adlandırdı.
DÜNYANIN EN UZUN DEMİRYOLU TÜNELİ
57 kilometre uzunluğu ile dünyanın en uzun demiryolu tünelini içeren projeyi İsviçre'nin inovasyon kapasitesini, güvenilirliğini ve doğruluğunu sembolize ettiğini vurguladı. SBB yetkilileri ise tünel içinde demiryollarındaki son teknolojik sistemlerin kullanıldığını, çalışmaların planlandığı gibi devam ettiğini ve ilk seyahat denemelerinin ekim ayında planlandığını açıkladı.