Bakan Özhaseki'den eleştirilere yanıt

08 July 2017

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bazı inşaat temsilcilerinin Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne yönelik eleştirilerini cevapladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Ekim'de yürürlüğe girecek yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne gayrimenkul sektöründen tepkiler geldi. Sektörün önde gelen firma temsilcileri ortak bir açıklama yaparak yeni yönetmeliğin, kentsel dönüşüm sürecini yavaşlatacağını, vatandaşın mağdur olacağını ve yeni yatırımların önünü keseceğini bildirmişlerdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise bu durum karşısında gelen eleştirilere yanıt verdi. Bakan Özhaseki, yeni yönetmeliğin imarı disiplin etme dışında başka bir amacı olmadığının altını çizdi. Bakan Özhaseki, yeni yönetmeliğin bir disiplin mekanizması görevinde olacağını belirterek şunları söyledi:

''Hoyratça, haksızca kullanılan, istismara sebebiyet veren, imar çarpıklığı ve düzensizliğinin önüne geçecek bir disiplin mekanizması bizim getirdiğimiz. Hiçbir hak kaybı yok. Böyle bir şey söylemek doğru değil. Bir yanlış anlamadan kaynaklanıyor. Biz arkadaşlarımızı yeniden davet ederiz. Orada tek tek bu konuları anlatırız kendilerine, haklı talepleri varsa zaten getirir koyarız. Burada biz haklı taleplerin önünü kesmek için oturmadık, bu işleri kimseye eziyet olsun diye de yapmıyoruz."

''YÖNETMELİK OY BİRLİĞİYLE OLUŞTURULDU''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, mevcut yönetmeliğin 2013 yılında oluşturulduğunu ve bu senenin başında bütün belediye başkanları ile gayrimenkul sektöründe önde gelen firmalarının temsilcileriyle görüşülerek yönetmelikte değişikliğe gidildiğini hatırlattı. Tek tip bir yönetmelik olmaması için imarın anayasası olarak görülen kuralları bakanlık olarak belirlediklerini söyleyen Özhaseki, bazı şehirlerde coğrafi nedenlerden ötürü farklılık gösterecek kuralları ise belediyelerin kendilerine bıraktıklarını ifade etti.

'Bütün şehirlerin kendi imar yönetmeliği olsun' yönünde karar kıldıklarını belirten Bakan Özhaseki, bu kararlarının olumlu görüldüğünü söyledi. Büyükşehirlere tek tek yazı yazarak yeni yönetmelikle ilgili teklif istediklerini ifade eden Bakan Özhaseki, ''Gerek müteahhitler gerek mimarlar grubu gerekse dışarıda bu işin içerisinde yer alan 50'ye yakın sektör temsilcileriyle yaptığımız toplantılar neticesinde birtakım kurallarda hemfikir olduk, oy birliğiyle bunu gerçekleştirdik. Başta İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerimiz olmak üzere birçok belediye buna katkı sundu. Çünkü kendi şehirleriyle ilgili yaşanan sıkıntıları onlar biliyorlar.'' dedi.

İSTİSMARLARIN ÖNÜNE GEÇMEK AMAÇLANDI

Beraberinde tartışmaları da getiren yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne neden ihtiyaç duyduklarını da açıklayan Bakan Özhaseki, yeni yönetmeliğin istismarların önüne geçmek için hazırlandığını belirtti. Mevcut yönetmeliğin büyük istismarlara yol açtığını söyleyen Özhaseki, ''Bu istismarların önüne geçmek lazım. 100 metrekarelik bir ev yapma hakkı olan birisi bizim yönetmeliklerden kaynaklanan birtakım boşluklardan istifade ederek bunu 250 metrekareye kadar çıkarabiliyordu. Mesela bu 100 metrekarelik evin içerisine 50 metrekarelik bir mescit çiziyordu. Bu, imardan sayılmıyordu. Evin içerisinde mescit olur mu? Olmaz. Ben hiçbir evin içerisinde özel bir mescit görmedim. 50-60 metrekarelik balkonlar çiziyorlardı. 50-60 metrekarelik balkon olur mu? Olmaz. Daha sonra kapatmaya hazır hale getiriyorlardı. Kış bahçeleri dediğimiz bahçeler icat ediyorlardı.'' şeklinde konuştu.

İstismarların artık hak yeme boyutuna geldiğinin altını çizen Bakan Özhaseki, ''Bunları böyle böyle istismar ettiler ki bunun tadı kaçmıştı, büyük bir haksızlığa dönüşmüştü. Haksızlıkların getirdiği de müthiş bir adaletsiz ortam doğmuştu. Rekabet doğru bir şey ama çok adaletsiz bir ortam doğmuştu. Bütün bu istismarların ve haksızlıkların önüne geçebilmek için bizim bunu yapmamız gerekiyordu.'' dedi.

''ELEŞTİRİLER KEŞKE GAZETEYE YANSIMASAYDI''

Gayrimenkul sektöründe önde gelen firmaların yaptığı eleştirileri gazetelerde görmekten rahatsız olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, yeni yönetmeliğin hazırlanış aşamasında onların da fikirlerini aldıklarını, eleştirilerden sonra da yanlış anlamaların olduğunu, bir kısmını iyi okumadıklarını, bir kısmının da bilgi sahibi olmadıklarını gördüklerini söyledi. Özhaseki, ''Eleştiriler keşke gazetelere yansımasaydı, gelseler yüz yüze biz onlara anlatırdık.'' dedi.

Yeni yönetmelikte vatandaşın hiçbir şekilde mağdur duruma düşmeyeceğini belirten Özhaseki, vatandaşın lehine adımlar attıklarının altını çizdi. Bakan Özhaseki şunları kaydetti: ''Arkadaşların eleştirilerini tek tek dikkate aldık. Bunu söyleyen sektör temsilcilerini çağırıp bunu anlatacağız. Bizim amacımız onlarla kavga etmek ve polemiğe girmek değil, en azından bizim yaptıklarımızı anlasınlar istiyoruz. Çağırıp onlara anlattığımız zaman bize hak vereceklerdir. Onların bir iki tane ciddi talepleri var. Birisi mesela ruhsat alıp işe başlamışlar, binalar yapılırken mahkemelerden iptaller çıkmış. Bir hak kaybı olduğundan bahsediyorlar, doğru. Bu konu yönetmelikle düzenlenebilecek bir şey değil. Bu konuyu ben Bakanlar Kurulunda izah ettim, haklı görüldü, bir kanun meselesi ve onların haklarını koruyacak şekilde kanun çıkacak yakında. Bu yönetmelik sanki o tür taleplerine cevap vermiyor gibi görüyorlar ama öyle değil.''