Bakanlıktan Ev ve İşyerini Dönüştürene Kredi!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde yeni bir uygulama başlatıyor. Buna göre bakanlık, kendi evini ve işyerini dönüştürmek isteyene kredi verecek...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında yeni bir yönetmelik hazırladı. "Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı" yönetmeliği, geçtiğimiz hafta Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, konutunu ya da iş yerini kendi olanaklarıyla yapmak isteyene Bakanlık özel hesaptan kredi verecek. Bu uygulamayla kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması hedefleniyor.
BAŞVURU SÜRECİ
Yönetmeliğe göre, anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların;
-Sahiplerinden,
-Mülk sahibi olmasa da bu yapılarda kiracı ya da sınırlı olarak aynı hakka sahip olarak en az bir yıldır ikamet ettiği yahut bunlarda iş yeri bulunduğu tespit edilenlerden
Konutunu ve iş yerini kendi imkanları ile yapmak veya edinmek isteyenlere Bakanlık tarafından özel hesaptan kredi verilebilecek. Verilecek kredilerin;
-azami tutarları,
-kredinin tahsis öncelikleri,
-özel hesabın finansman durumu,
-proje büyüklüğü,
-inşaat maliyetleri
Bakanlık tarafından inşaatların bulunduğu bölgeler dikkate alınarak belirlenecek ve her sene ilan edilecek.
YÜZDE 25 PEŞİN
Bu uygulamadan yararlanmak isteyenler, bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerine başvuracak. Kredi kullananlar ile Bakanlık arasında kredi sözleşmesi düzenlenecek ve onaylanan kredi karşılığında belirlenen tutarda teminat alınacak. Teminat olarak alınan ipotek tesis ve tescil işlemleri yapılacak. Bakanlık kredinin yüzde 25'ini peşin, geri kalanını inşaatın ilerleme durumuna göre 3 taksitte verecek.
YIKIM KREDİSİ DE VAR
Bakanlık ayrıca, riskli alanda yer alan veya riskli olduğu tespit edilen yapılar için de yıkım kredisi verecek. Kredi miktarı her yıl Bakanlık tarafından yayımlanan Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ uyarınca belirlenecek yapı yaklaşık maliyetinin yüzde 1’ini, tebliğde öngörülmeyen yapı sınıfları için ise yapı keşif bedelinin yüzde 1’ini geçemeyecek. Bakanlık tarafından kredinin hak sahibine aktarılmasının ardından, 1 ay içerisinde yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerinin tamamlanarak Bakanlığa bilgi verilmesi zorunlu olacak.
KREDİYİ GERİ ÖDEME
Kredi geri ödemelerinde;
-brüt inşaat alanı 101 metrekareye kadar olan konutlar için açılan kredilerde aynen,
-brüt inşaat alanı 101-150 metrekare konutlar ile 50 metrekare iş yerleri için açılan kredilerde yüzde 10 artırılarak,
-brüt inşaat alanı 150 metrekareden büyük konutlar ile 50 metrekareden büyük iş yerleri için açılan kredilerde yüzde 20 artırılarak güncelleme metodu uygulanacak.
Geri ödemeler, kredi taksitinin ait olduğu ayın ilk iş günü ile son iş günü arasında yapılacak. Kredi geri ödemeleri;
-brüt inşaat alanı 100 metrekareye kadar konutlar için 120 ay,
-101 ile 150 metrekare konutlar için 84 ay,
-150 metrekareden büyük konutlar için 60 aya,
-50 metrekareye kadar iş yerleri için 48 ay,
-50 metrekareden büyük iş yerleri için 36 ay süre ile taksitlendirilebilecek.
TAPUSU OLMAYANA DA KREDİ
Bakanlık uygun görmesi durumunda, Gecekondu Kanunu’na göre yoksul veya dar gelirli kabul edilenlere tahsis edilecek konut ve iş yerleri, Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun’da belirtilen usul ile esaslar uyarınca borçlandırma suretiyle de verilebilecek. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bu uygulama riskli bölgede oturan ancak tapusu olmayan vatandaşlar için geçerli olacak.
SÜREÇ DENETLENECEK
Kredilerin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı, Bakanlık tarfından her aşamada denetlenebilecek. Bakanlık uygulamada eksiklik bulması durumunda, duruma müdahale edebilecek. Eğer belirtilen eksikllik verilen sürede giderilmezse, Bakanlık kredi işlemlerini durdurmaya veya verilmiş kredilerden doğan alacağının tamamını muaccel hale getirmeye yetkili olacak.