Bakanlıktan Üniversite Hastanelerine Malzeme Desteği!

20 August 2015

Artık üniversitelerin tıbbı malzeme ihtiyacını Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlar giderecek...

Üniversite hastaneleri tıbbi malzemeleri artık Sağlık Bakanlığı'ndan alacak Üniversite hastanelerinde yaşanan tıbbi malzeme sıkıntısının giderilmesi için Bakanlık ve YÖK arasında bugün bir protokol imzalandı. Protokole göre artık üniversitelerin tıbbi malzeme ihtiyacı Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlar tarafından giderilecek.

Sağlık Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında üniversite hastanelerinin bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarından tıbbi malzeme teminine ilişkin protokol imzalandı.

Sağlık Bakanlığı ile YÖK arasında üniversite hastanelerinin Bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarından tıbbi malzeme teminine ilişkin protokol YÖK Başkanlığında imzalandı. İmza törenine Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve üniversitelerin rektörleri katıldı.

TIBBİ MALZEME EKSİĞİNİ BAKANLIĞA BAĞLI KURULUŞLAR GİDERECEK

Bakanlık ve YÖK tarafından imzalanan protokole göre üniversite hastaneleri artık tıbbi malzeme ihtiyaçlarını Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kuruluşlarından temin edebilecek. Bu malzemelerin bedelleri ise ilgili Üniversite hastanesinin Sosyal Güvenlik Kurumundan olan alacaklarından, mal bedellerini karşılayacak kadar olan kısmının ilgili sağlık kuruluşuna temliki (Hukuki olarak hakkın geçirilmesi) suretiyle ödenecek. İlgili sağlık kuruluşuna yapılacak hak geçirmeler, tıbbi malzemenin üniversite hastanesine tesliminden itibaren dört ay içinde yapılacaktır.

“TÜRKİYE SAĞLIK ALANINDA DÜNYAYLA YARIŞIR HALDEYSE, BU TIP FAKÜLTELERİ SAYESİNDE”

İmza töreninde konuşmasına son günlerde yaşanan terör olaylarından gelen şehit haberleri için duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Bakan Müezzinoğlu, “Türkiye sağlık alanında dünya ile yarışır bir durum yakaladıysa, bu tıp fakültelerimizin, hocalarımızın tıp fakültelerimizin kuruluşundan bugüne bu ülke insanına sağlık alanında verdikleri güçlü eğitim ve hizmet alanına sundukları insan kaynağıyla sağlanmıştır. Tıbbi malzeme alımlarında arzu eden üniversitelerimizin bizim Kamu Hastaneleri Kurumu’nun imkanlarıyla ve 4 ay sonrasındaki süreçte de SGK’da olan hakedişlerine ulaşma şeklindeki protokolü imzalama aşamasındayız. İnşallah bu can suyu sürecini 2-3 ay içerisinde atlatırız. Bizim trafikten çektiğimiz ambulanslarımızın yine eğitim amaçlı olarak ihtiyaca binaen tıp fakültelerimize tahsis etmeyi de yine bu protokolde imzalayacağız” diye konuştu.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN TIBBİ MALZEME MALİYETLERİNİN AZALMASI HEDEFLENİYOR

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, üniversite hastanelerinde yaşanan sorunların YÖK’ün veya üniversitelerin tek başına çözebileceği kadar basit olmadığına dikkat çekerek, “Sağlık Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu arasında dileyen üniversite hastanelerinin Bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarından tıbbi malzeme, mal teminine dair hazırlanan protokolü imzalayacağız. Bu protokol çerçevesinde dileyen devlet üniversitelerimizin imzalayacakları alt protokoller ile üniversite hastanelerimizin tıbbi cihaz ve malzeme alımlarındaki maliyetleri, girdi maliyetleri görülür bir ölçüde azalacak ve ciddi bir planlama yapıldığı takdirde bu kısa bir zaman diliminde olumlu sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca Sayın Bakanımızın başlattığı girişim ile maddi açıdan sıkıntı içinde bulunan bazı devlet üniversitesi hastaneleri için hibe niteliğinde bir fon oluşturulmuştur” dedi.

PROTOKOL 2 YIL GEÇERLİ OLACAK

İmzalanan protokol, 2 yıl süreyle geçerli olacak ve sürenin bitiminden en az iki ay önce taraflarca sona erdirme bildirimi yapılmadıkça bir yıl daha uzatılacak.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDEKİ KAPASİTE SORUNU

Üniversite hastanelerinde yaşanan kapasite sıkıntısı hakkında Bakan Müezzinoğlu, “Bu zaman zaman bizim kamu hastaneleri için de söz konusu. Mevsime bağlı olarak yoğun bakım ihtiyaçlarında zaman zaman artışlar oluyor. Cerrahpaşa ve Çapa hastanelerinin mekan sıkıntısı var. Her ikisinin de yeniden yapılan gibi yol haritaları var. Kapasiteleri şimdi daha da daralacak çünkü bir taraftan yıkılıyor bir taraftan yapılacak. Cerrahpaşa ve Çapa üzerinden önümüzdeki 3-4 sene zorluklu ve sıkıntılı geçecek. Daha iyi ve gelişmişi yakalayabilmek için zaman zaman bu sıkıntılı süreçleri de paylaşarak azaltacağız. Biraz geciktik ama bizim arzumuz Başakşehir Şehir Hastanesi’ni bu süreçte 1-1,5 yıl gecikmemiz olmasaydı belki orası İstanbul’un ciddi yükünü alacaktı. Ama orada da fiilen şu an yeni başlamış durumdayız. Oranın da en az 1-2 yılı var” değerlendirmesinde bulundu.