Bayraklı'da 'güçlendirme yapmayın' uyarısı!
30 Ekim 2020 günü Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremden en fazla etkilenen İzmir ilçesi olan Bayraklı'nın yapı stoku tartışılır hale gelmişti. İlçede depremden sonra kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılmıştı.
İzmir'in yerel gazeteleri arasında yer alan İz Gazetesi'nin aktardığı habere göre, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, ilçede devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verirken vatandaşlara da önemli uyarılarda bulundu.
"ÖNEMLİ OLAN BİNA RİSK DEĞERLENDİRMESİ"
Depremden korunmak için sağlıklı ve güvenilir binalara sahip olmak gerektiğini belirten Başkan Sandal, Bayraklı'da hasar gören evlerin güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması gibi bir tartışmanın doğru olmadığını belirterek, "Hasar tespiti, gözlemsel bir işlem. Mühendisler, gözlemsel olarak çatlaklara, kolon ve kirişlere bakarak bir rapor çıkarıyor. Ben bu işe çok itibar etmiyorum. Önemli olan binanın risk değerlendirmesidir. Bu ise teknik bir incelemeden sonra belli olur. Bana göre 1999 deprem yönetmeliği öncesinde yapılan tüm binalar risklidir. Binanın az ya da çok hasarlı olmasının bir anlamı yok. Çünkü 2005 yılında az hasarlı raporu verilen binalarımız yıkıldı. O yüzden vatandaşlarımızın ‘binamızı güçlendireceğiz’ gibi söylemlerine belediye olarak karşı çıkıyoruz" diye konuştu.
"MALİYETLER BİRBİRİNE YAKIN"
Bina güçlendirme maliyetinin yeni bina yapım maliyetine yakın olduğunu belirten Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "Bizim söz konusu deprem alanımızda zemin doğru bir zemin değil. Yaklaşık 10 metresi farklı zamanlarda deniz gelgiti ile oluşmuş alüvyon bir alan. 25 metreye kadar sıvılaşma oranı çok yüksek. Deprem yönetmeliği öncesinde yaptığımız hiçbir evin temeli, bodrum katı vs. olmadığı için de güçlendirme değil, binaların yıkılıp yeni standartlara uygun olarak yeniden inşa edilmesinden yanayız" ifadelerini kullandı.