Bayraklı'daki deprem konutları aktif fay üzerine kurulmuyor
30 Ekim günü Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem, başta Bayraklı olmak üzere İzmir'in birçok ilçesinde yıkıcı etki yaratmıştı. Depremden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, depremzedelerin barınma sorununu çözmek adına konut projeleri planladı.
Depremden en fazla etkilenen Bayraklı ilçesinde de 3 bin konutun inşa edilmesi planlandı. Geçtiğimiz günlerde Bayraklı'da hayata geçirilmeye hazırlanan deprem konutlarının aktif fay hattı üzerinde inşa edileceği iddia edildi.
AA'nın aktardığı habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, inşa edilecek konutlar için belirlenen alanın fay hattı olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı aktarıldı.
ÇALIŞMALAR YAPILDI
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Bayraklı'daki rezerv konut alanı tespit çalışmaları kapsamında 3 milyon 800 bin metrekarelik alanda Bakanlığın teknik ekipleri ve bilim insanları tarafından jeolojik, jeoteknik, jeofizik çalışmalar ve MTA diri fay haritasında belirtilen faylara yönelik paleosismoloji çalışmaları gerçekleştirildiği belirtildi. Yapılan sondaj çalışması ve sismik araştırma sonucu elde edilen verilerin ise laboratuvar ortamında analizlerinin yapıldığı aktarıldı.
"AKTİF FAY HATTI ÜZERİNE KONUT YAPILMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"
Deprem konutlarının yapılacağı alanın tespitinin İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerle yapılan görüşmeler sonucunda gerçekleştirildiği belirtilirken, "30 Ekim'de meydana gelen İzmir depremi sonrası inşa edilecek deprem konutları için belirlenen alanın aktif fay hattı üzerinde yer aldığına ilişkin bazı basın yayın organlarında çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. İzmir'de hiçbir şekilde aktif fay hattı üzerine konut yapılması söz konusu değildir. Tüm projelerimizde olduğu gibi Bayraklı'daki çalışmalarımızda da bilimsel temeller doğrultusunda ve ilgili kurumlarla istişare edilerek hareket edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.