Bina kimlik belgesi 2021'de zorunlu oluyor

15 November 2020

Dün akşam bir televizyon programına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, kentsel dönüşüm çalışmalarından önümüzdeki süreçte uygulanmaya alınacak yeni sistemlere kadar önemli bilgiler aktardı.

2021 yılıyla birlikte tüm binalarda bina kimlik belgesi sisteminin uygulanmaya başlanacağını aktaran Bakan Kurum, "Belediyelere de sesleniyorum, bütün verilerimizle belediyelerimizle paylaşacağız. Bu verilerimizi net bir şekilde vatandaşımız görebilecek. Çipli beton sistemine geçtik. Her binanın betonuna çip koyuyoruz, süreci takip ediyoruz. O çipler orada kalıyor. İleride olası bir sıkıntıda dökülen betonun ne olduğunun tamamını oradan takip ediyoruz" diye konuştu.

YILLIK 300 BİN KONUT DÖNÜŞÜMDE

Bakanlığın kentsel dönüşüm stratejisinden bahseden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "2018'de kentsel dönüşüm stratejisi ortaya koyduk. 5 yılda 1,5 milyon konutu dönüştürme hedefi koyduk. Yıllık 300 binin yüzde 20'sini bakanlık olarak biz yapacağız dedik, fazlasını da yapabiliriz. Geri kalan yüzde 70'i de özel sektör ve belediyelerimizin dönüştürülmesi amacıyla Bakanlığımızın kanunla gelen her türlü muafiyeti sağlayabileceğimizi, vergi, resim harcı muafiyetleri, kira, taşıma yardımı verebileceğimizi, 'ben burayı dönüştüremiyorum, firmayla anlaşamıyorum, gelin bize yapım desteği verin' diyenlere TOKİ ile verebileceğimizi, belediyelerimizle elbirliği ile yapılabilecek her türlü desteği açıkladık" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'DA RİSKLİ BÖLGELER

Programda İstanbul'daki deprem hazırlıklarından bahseden Bakan Kurum, 39 ilçe belediye başkanının katıldığı bir toplantı yaptıklarını hatırlatarak, "Avcılar belediye başkanımız bizzat Ankara'ya da geldiler. Biz bütün belediye başkanlarımıza söyledik. Biz bütün belediyelere teknik ve maddi olarak tüm destekleri vermeye hazırız. Son 8 ayda İstanbul'da 10 bin temel attık. Kağıthane, Zeytinburnu ve Esenler'de 60 bin konutluk akıllı şehir yapıyoruz. İstanbul'da 117 bin bağımsız proje başlattık. TOKİ ile 100 bin konutun ihalesini yapacağız" şeklinde konuştu.

İMAR BARIŞINA 7 MİLYON BAŞVURU

İmar barışı uygulaması hakkında da bilgiler paylaşan Bakan Kurum, 7 milyon başvurunun alındığını belirterek, "Bu süreçte belediye hizmetlerinden faydalanamıyor. Devletimiz bu problem aşılsın diye imar barışı çıkarıyor. Bu hizmetleri alabilecek bir altyapıya kavuşmuş oluyor. İmar Barışı başvurusu binasının sağlam olduğunu göstermiyor. İmar Barışı bizim kentsel dönüşüm projemize engel bir durum değil. Vatandaşımız binasını yenileyeceği zaman eski imar haklarına dönmek zorunda. İmar barışına başvurmuş ama binası riskli, bu yapılara ilişkin olarak güçlendirme imkanı getirdik" ifadelerini kullandı.