Binanın riskli olduğunu gösteren 7 kriter

27 September 2019

Dün öğlen saatlerinde Silivri açıklarında 5,8 büyüklüğünde meydana gelen deprem, İstanbul'da beklenen büyük deprem gerçeğini gün yüzüne çıkardı. Uzmanlar, deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmeyi ve bu duruma uygun yapıların hayata geçirilmesi konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Yapıların sağlam olup olmadığını belirlemek için bazı kriterler bulunuyor.

RİSKLİ BİNA TESPİT ETME YÖNTEMLERİ

Yaşadığı binanın sağlamlığı konusunda şüphe duyan vatandaşların ön tespit ile sağlamlığını kontrol ettirebileceğini belirten Tektaş Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hakan Çatalkaya, binanın riskli olup olmadığını gösteren 7 kriter açıkladı. İşte o kriterler:

1- Binanın yaşı 20'den büyük ise,
2- Bina ruhsat veya mühendislik projesine sahip değil ise,
3- Binanın kolon veya krişlerinde çatlaklar var ise,
4- Bina yapımında hazır beton kullanılmadıysa,
5- Bina için alınan karot beton dayanımı C1O altındaysa,
6- Binanın bodrum veya giriş katlarında rutubetlenme varsa,
7- Bina yeri dere yatağında veya dolgu alanda bulunuyorsa riskli olma ihtimali var.

RAPOR HAZIRLANIYOR

Bir binanın riskli olup olmadığını tespit için iki aşama bulunuyor. İlk olarak belediyeler tarafından binanın riskli olabileceği şeklinde rapor hazırlanıyor. Bu süreçten sonra ikinci adım ise bilgilendirme amacıyla dayanıklılık raporu hazırlanması. Bu rapor, Bakanlık onayı bulunan mühendislik firmaları tarafından hazırlanıyor. Eğer bu raporda da binanın riskli olduğu belirlenirse kentsel dönüşümün önü açılıyor. Öte yandan bu raporun ücreti, 10 daireli bir apartmanda daire başına ortalama 300-400 TL arasında değişiyor.