Bitcoin ile ev almak mümkün mü?

06 December 2017

Dünya genelinde en yaygın kullanım ağına sahip sanal ya da kripto para birimi Bitcoin'in gelişimi gün geçtikçe devam ediyor. Gayrimenkul yatırımcıları da Bitcoin'in bu gelişimi sonrasında, "Bitcoin ile ev almak mümkün mü?" sorusuna yanıt arıyorlar.

BITCOIN NEDİR?

2009 yılında faaliyete geçirilen Bitcoin, herhangi bir resmi kurumla ilişkisi bulunmayan sanal veya kripto para birimi olarak adlandırılıyor.

Bitcoin kullanımına başlamak için öncelikle sanal cüzdan oluşturmak gerekiyor. Sanal cüzdan internet ortamında birçok web portalı üzerinden kolayca oluşturulabiliyor. Sanal cüzdan oluşturmak isteyen kişiye bu konuda herhangi bir sınır koyulmuyor. Kişi dilediği kadar sanal cüzdan oluşturabiliyor.

Oluşturulan sanal cüzdanlar ile para transferi ve alışveriş yapılabilir. Bitcoin sisteminin çalışması için açık anahtarlı şifreleme, noktadan noktaya ağ bağlantısı gibi sistemler kullanılıyor. Bu sistemler ile güvenilir ve hızlı bir ödeme ağı sağlanmak amaçlanıyor.

Bitcoin ağında sanal para kazanmak için madencilik (mining) yapmak gerekiyor. Bitcoin madenciliği adı verilen bu sistemi kullanmak için ilgili yazılımı kurmak gerekiyor. Bitcoin madenciliğinde şans oyunlarındaki sisteme benzer bir yapı görülüyor. İster bilgisayara kura çektirme yöntemi ile isterse de kişi kendi şansını kendi arayarak madencilik yapabilir. Kullanımı kolay olan bitcoin madenciliği, kötü niyetli kullanımların önüne geçmek adına Proof of Work sistemi ile kullanılıyor.

DÜNYADA BITCOIN İLE GAYRİMENKUL TİCARETİ

Kullanımı özellikle 2017 yılında oldukça yayılan Bitcoin ile geçtiğimiz aylarda ilk kez ev satın alındı. ABD'nin Teksas eyaletinde gerçekleştirilen bu satın alma işleminde alıcı ile satıcı arasındaki para transferi Bitcoin ağı üzerinden yapıldı. Sanal cüzdan transferi ile gerçekleştirilen ödeme işlemi ile dünyada ilk kez bir kişi Bitcoin üzerinden ev satın almış oldu.

ABD'deki Bitcoin ile gerçekleştirilen ev satın alma işleminde satıcı rolünde bulunan kişi ABD medyasına yaptığı açıklamada, işlemin kolay bir şekilde 10 dakika içerisinde gerçekleştiğini ifade etti. Satıcı, çok uzun yıllardır alım-satım işlerinde bulunduğunu ancak ilk kez böylesine kolay bir satış işlemi içerisinde olduğunun da altını çizdi.
ABD'de gerçekleştirilen Bitcoin ile ev satın alma işleminden sonra İngiltere merkezli bir şirket de Dubai'de hayata geçireceği kulelerden Bitcoin ile konut satışı yapılacağını duyurdu. İki adet kuleden oluşan projede en düşük ev fiyatlarının 33 Bitcoin olduğu belirtildi.

TÜRKİYE'DE BITCOIN İLE EV ALMAK MÜMKÜN MÜ?

Bitcoin ağının dünya üzerindeki bu denli gelişiminin ardından Türk yatırımcılar gözünü Türkiye'deki Bitcoin faaliyet alanlarına çevirdi. Özellikle geçtiğimiz aylarda Bitcoin ile gerçekleştirilen ev alım-satım işleminin ardından gayrimenkul sektöründe 'Bitcoin' sesleri duyulmaya başladı.

Bitcoin'in global gayrimenkul pazarındaki gelişimine karşın Türkiye'deki sektör temsilcileri, Bitcoin ile konut satışı konusunda temkinli tavır takınıyorlar. Sektör temsilcileri, şu anda gayrimenkul ticaretinde Bitcoin kullanımının erken olduğu düşüncesini paylaşıyorlar. Buna karşın sektörde gelecek adına Bitcoin'e yeşil ışık yakıldığı da görülüyor. Sektör temsilcilerinin şu an için Türkiye'de Bitcoin ile konut satışı yapılamaması düşüncesinin altında, Bitcoin'in herhangi bir resmi kuruluşla (Merkez Bankası vb.) bağlantısı olmaması ve Bitcoin harcama alanının geniş olmaması yatıyor.

Türkiye'de Bitcoin ile ev almak düşüncesine sektör temsilcileri bu şekilde yanıt verirken geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilişkili sürpriz bir gelişme yaşandı. Anadolu Akaryakıt tarafından Başkent Ankara'da inşa edilen Miavita Beytepe projesinde Bitcoin ile ev alma imkanı sunuldu. Türkiye'de bir ilk olan bu gelişme sonrasında henüz Bitcoin ile alım-satım işlemi gerçekleşmese de proje yönetiminin sundukları bu imkanın arkasında olmaya devam edecekleri öğrenildi.



Ankara Çayyolu'nda yükselen Miavita Beytepe projesinde 114 konut yer alıyor. Bitcoin ile alım-satım işleminin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merak konusu olan projede anahtar teslimlerinin 2018 Haziran'da yapılması hedefleniyor.