Boş kalan ofis binaları başka alanlara dönüştürülüyor

04 June 2021

Tüm dünyayı son bir yıldır etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını döneminde uzaktan çalışma modeli yaygınlaştı. Durum böyle olunca ofis binaları boş kaldı. Ülkemizde de bu durumun yaşandığı görülüyor.

Ofislerin durumu ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulunan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, salgınla birlikte başlayan bu sürecin geniş metrekarelere ulaşan ofislere ihtiyacın gerçekten olup olmadığını sorgulayan bir dönemi de beraberinde getirdiğini ifade etti.

Boş kalan ofis binalarının pandemi etkisiyle dönüşüme uğradığından bahseden Elmas, bu alanların hastane, öğrenci yurdu, yaşlı bakım evi gibi alanlarda değerlendirilmeye başlandığını gördüklerini dile getirdi.

"ŞİRKETLER MERKEZ SAYISINI AZALTTI"

Pandemi döneminde ofislerde yaşanan değişimden bahseden KONUTDER Başkanı Altan Elmas, "Pandemi kaynaklı yeni çalışma koşullarına uyum sağlamaya çalışan kullanıcılar için esnek kiralama çözümleri, alternatif çözümler arasında ilk sırada yer alıyor. Birçok ofis kullanıcısı, genel merkez ofislerini küçülterek evden rahat çalışamayan ekiplerini esnek kullanıma izin veren uydu ofislere yönlendirme eğilimine girdi. Hızlı talep karşısında 2020 yılı boyunca esnek kiralama servisi veren şirketler, yeni ofis alanları kiralayarak merkez sayılarını artırdılar" ifadelerini kullandı.

Salgın sonrası dönemde esnek çalışma gibi çeşitli modellerin şirketlerin gündemine geleceğine dikkat çeken Elmas, "Özellikle bankaların ve finansman kurumlarının buna dönük hazırlıkları olduğunu biliyoruz. Bu da ofisler üzerinde yüzde 15 ile 20 gibi bir ihtiyaç azalma baskısı oluşturabilir. Bir firma, bir ofis plazasında 5 kat tuttuysa, bunun bir katını ofis sahibine iade edip 4 katta devam edebilir. Belki 2-3 yıl ofis piyasası üzerinde negatif bir etkisi olacak ama bir süre sonra bunlar da dolacaktır" şeklinde konuştu.