Bursa'da 70 bin riskli yapı bulunuyor
Deprem tehlikesi olan şehirlerde riskli yapıların güvenli yapılara dönüştürme süreci büyük önem taşıyor. Bu şehirlerden biri olan Bursa'da kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı.
Dünya'da yer alan habere göre, Bursa'da binlerce riskli yapı olmasına rağmen yeni inşa edilen kaçak yapıların risk oluşturduğu belirtildi. Şehirdeki yapı stokuna her yıl 50 bin yeni kaçak yapının eklendiği belirtiliyor.
Kaçak yapılaşma fazlalığına dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, "Karmaşık bir algoritma var. Kaçak yapılaşma çok fazla. Bu nedenle en iyi kentsel dönüşüm yasası da çıkarılsa bugüne kadar kifayet etmedi. Kentsel dönüşümde insanlar doğdukları yerde yaşasınlar, emsal artışı olmasın, yeşil alan olsun, vatandaşın cebinden para çıkmasın isteniyor. Ama böyle bir kaynak yok. Bir takım varlıklarımızdan fedakarlık yapmak durumundayız. Kentsel dönüşümde hedefimiz çok yüksek, gerçekleştirmede sıkıntı yaşıyoruz. Hedefleri optimize etmek lazım" şeklinde konuştu.
İMO olarak Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin de yer aldığı bir komisyon kurduklarını belirten Albayrak, hazırlanacak rapor ve oluşturulacak modelin yerel yönetimlerle paylaşılarak uygulanması yönünde destek olabileceklerini dile getirdi.
20 BİN KONUTUN DÖNÜŞÜMÜ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI
Bursa'daki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 70 bin riskli yapının tespit edildiğini belirterek, "Kısa vadede 20 bin konutun dönüşümü ile ilgili acil olanlarla ilgili çalışmaya başladık. Ama ben vatandaşımızın da taşın altına elini koymasıyla bu sürenin çok daha hızlı şekilde yol alınacağını ifade etmek istiyorum. Önümüzde 3.5 yıllık bir süremiz var" ifadelerini kullandı.