Bursa’ya Lojistik Merkezi Talebi!
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Lojistik Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Türkiye ekonomisinin lokomotif şehri Bursa’da “lojistik merkezi” projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti...
BTSO’nun Bursa’nın hedeflerinde stratejik öneme sahip sektörlerin yol haritalarını belirlemek maksadıyla oluşturduğu 18 sektörel konsey, birkaç aylık aranın ardından eylem planlarının belirlendiği çalışmalara yeniden başladı. BTSO Lojistik Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Türkiye’de lojistik sektörünün otomotiv ve tekstil ile birlikte en dinamik sektör olduğunu ifade etti. Sektörün son 10 yılda yüzde 20’lik büyüme ile gayri safi milli hasılanın yüzde 3’ünü oluşturduğunu belirten Çepni, bu yükselen trendin en belirgin olarak hava taşımacılığında görüldüğüne dikkat çekti.
“YENİ PROJELER SEKTÖRE İVME KAZANDIRACAK”
Çepni, Türkiye’nin dünya lojistik liginde 160 ülke arasında 30’uncu sırada bulunduğunu, sektörde 50-60 milyar dolarlık hacme ulaştığını belirtti. Çepni, “En güçlü yanımız stratejik konumumuz. Ülkemizden 4 saat uçuş mesafesinde 56 ülke bulunuyor. Bu 56 ülkede 1,5 milyar insan yaşıyor. Toplam dünya ithalatının yarısı bu bölgede yapılıyor” diye konuştu. Türkiye’nin son 10 yılda lojistik sektörüne altyapı anlamında önemli yatırımlar yaptığını vurgulayan Çepni, “Duble yollar, hızlı tren projeleri, İstanbul Boğazı’na 3. Köprü yapılması ve İstanbul- Bursa-İzmir otoyolu tamamlandığında sektöre büyük hız kazandıracak” dedi.
Türkiye’nin ihracatında lider şehirler arasında bulunan Bursa’nın 2023 yılında 75 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini dile getiren Çepni, şöyle devam etti:
“Bu hedefe yüksek teknolojili üretim ve ihracatın yanı sıra dünya ile rekabetimizi güçlendirecek modern lojistik altyapımızla ulaşabiliriz. Odamızın öncülüğünde yürütülen lojistik merkezi projesi bir an önce hayata geçirilmeli.”
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, dünyada rekabetin belirleyici unsurlarından birinin de üretilen malın taşınması olduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerde kara yolu taşımacılığının deniz, demir ve hava yoluna göre çok daha düşük oranda yapıldığını belirten Umutkan, şunları kaydetti:
“Ülkemizde ise taşımacılık ağırlıklı olarak kara yolu ile gerçekleştiriliyor. Firmalarımızın uluslararası rekabetinde lojistik sektörü büyük önem taşıyor. Yüksek teknolojili üretim ve ihracat yolunda kentimizin 100 yılına şekil vereceğine inandığımız TEKNOSAB projesi çerçevesinde lojistik merkezimizi de hayata geçireceğiz. Böylece firmalarımız mallarını deniz, demir ve karayolu bağlantılarıyla mallarını, modern taşımacılık yöntemleriyle dünyanın dört bir yanına ulaştırma imkânına kavuşacak.” İHA