Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Hamle

10 September 2014

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 100 iş müfettişi yardımcısı alacağını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda Genel İdare Hizmetleri Sınıfı'nda 8. ve 9. derecede açık bulunan 100 adet İş Müfettişi Yardımcısı kadrolarına, Ankara’da yapılacak sınavla işin yürütümü yönünden görev yapmak üzere 25, iş sağlığı ve güvenliği yönünden görev yapmak üzere 50 maden, 25 inşaat yüksek mühendisi veya mühendisi olmak üzere, İş Müfettişi Yardımcısı alınacağı belirtildi.

TMB'DEN İŞ BİRLİĞİ AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu açıklamasından kısa bir süre önce Türkiye Müteahhitler Birliği‘nden de ‘iş birliği‘ açıklaması geldi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre tüm dünyada inşaat işçilerinin, diğer sektörlerde çalışan işçilere oranla 4-6 kat daha fazla kazaya uğrama riski taşıdıkları belirtilen TMB açıklamasında, bu konuda Türkiye’nin bulunduğu noktanın ise maalesef henüz kabul edilebilir düzeylerde olmadığı belirtildi.

”EĞİTİMLER ARTTIRILMALI”

Böyle acıların bir daha yaşanmaması için gerekli tüm önlemler acilen hayata geçirilmelidir” vurgusunda bulunulan TMB açıklamasında, sorunun çözümüne ilişkin “Mevzuat açısından bakıldığında; öncelikle ilgili tüm yönetmelik, standart ve uygulama şartnamelerinin ihtiyaçlara ne ölçüde yanıt verdiği sorgulanmalı, eksikleri tamamlanmalı ve uygulama sürecindeki etkinlikleri değerlendirilmelidir. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının kamu ile özel sektör işbirliğinde ortak bir düzlemde geliştirilebilmesi için; eğitimler arttırılmalı, denetimlerin sıkılaştırılması ve cezai yaptırımların etkin bir şekilde uygulanması sağlanmalıdır” çağrısında bulunuldu.

BU İKİLEM İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Öte yandan, “Yurtdışındaki projelerde iş sağlığı ve güvenliği konularında kaza ve ölüm olmadan uzun süreler geçiren Türk inşaat sektörünün, yurtiçinde neden daha çok kaza ve ölüm ile karşılaştığı?” ikileminin iyi değerlendirilmesi gerektiğinin de altı çizildiği TMB açıklamasında; “İş sağlığı ve güvenliğinin, sektörde rol alanların çoğunluğu tarafından ‘sadece şantiyede baret ve emniyet kemeri gibi basit kişisel koruyucuların bulundurulması’ olarak algılanmasına ise bir an önce son verilmelidir. Uluslararası standartlara dayalı İSG kültürünün sadece biz işverenler tarafından değil, tüm kurumlar, denetim elemanları ve özellikle çalışanlar tarafından da içselleştirilmesi sağlanmalıdır” çağrıları da yer aldı.

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin, İSG konusunda sahip olduğu gerek ulusal, gerekse uluslararası tecrübeye ve bilgi birikimine de dikkat çekilen açıklamada, “Türkiye Müteahhitler Birliği olarak, bu konuda üzerimize düşen her türlü görevi üstlenmeye, sahip olduğumuz ilgili bilgi, teknoloji ve uygulamaları paylaşmaya hazır olduğumuzu bildiririz” denildi.