Çamlıca Camii İnşaatı Son Durum
2013 yılında yapımına başlanan Çamlıca Camii inşaatı son durum ne? İşte Çamlıca Camii inşaatı son durum detayları...
İstanbul Çamlıca bölgesinde temeli 6 Ağustos 2013 yılında atılan 'Çamlıca Camii' inşaatı hızla sürüyor. Caminin kaba inşaatının yüzde 75'İ tamamlandı.
Çamlıca'da temeli 6 Ağustos 2013 yılında atılan 'Çamlıca Camii' inşaatı hızla sürüyor. Caminin kaba inşaatının yüzde 75'İ tamamlandı. İnşaat çalışmalarında şu ana kadar müze bölümü, sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu ve 3 bin 500 araç kapasiteli otopark bölümlerinin de kaba inşaatları bitti. Diğer bölümlerdeki kaba inşaat çalışmalarının da önümüzdeki aylarda tamamlanması bekleniyor. Caminin kuzey bölümünde bulunan 90 metre yüksekliğindeki bir numaralı minarenin de betonarme inşaatının bittiği, önümüzdeki günlerde üzerine "külah" ve alem takılarak tamamlanacağı öğrenildi. Caminin biten bölümlerinde ise rengini koruması ve suya dayanıklılığı gibi kriterler göz önüne alınarak seçilen "Ünye" taşlarının döşenmesi işlemlerinin hızla devam ettiği belirtildi.
Öte yandan camii iç avlusunda her biri 2,5 ton ağırlığında 28 mermer sütun ve başlıklarının takılma işlemi de devam ediyor.
İNCE İŞÇİLİKLER İÇİN EKİPLER OLUŞTURULDU
Cumhuriyet Tarihi'nin en büyük camii kompleksi olacak şekilde planlanan camiinin kaba inşaatının sonuna yaklaşılmasıyla birlikte ince işçilikler için ekipler oluşturulduğu belirtildi. Camiiyi süsleyecek hat yazıları, cami süslemeleri ve mermer işçilikleri için ayrı ayrı oluşturulan ekiplerle Türkiye'nin çeşitli illerinde 10 ayrı atölyede çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Hazırlanan eserlerin kaba inşaatın tamamlanmasının ardından şantiye alanına getirilerek bu ekipler tarafından hızla yerlerine takılacağı belirtildi.
Kaba inşaatı yaklaşık 125 bin metrekare alanda devam eden caminin havadan yapılan çekimlerinde de çalışmaların hızla sürdüğü görüldü. Kompleksin artık ortaya çıkmaya başladığı görülürken caminin 6 minaresi göğe doğru yükseliyor.
Türkiye'nin en büyük cami kompleksi olacak proje, 50 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde planlandı. Caminin 1 ve 2 numaralı minareleri iki şerefeli ve 90 metre yüksekliğinde olurken diğer 4 minare 3 şerefeli ve 107 metre yüksekliğe ulaşacak. Komplekste 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze ile 3 bin 500 metre kare büyüklüğünde bir sanat galerisi olacak. Kompleksin içinde ayrıca sanat atölyeleri ve kütüphaneler konferans salonları ile 3 bin 500 araç kapasiteli kapalı otopark alanı bulunacak.
Cami, 2016 yılının kadir gecesinde ibadete açılacak. İnşaatın 24 saat aralıksız devam ettiğini söyleyen İstanbul Camii ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, "Camiiyi söz verdiğimiz tarihe yetiştirip hizmete açacağız" dedi.(DHA)