Çatı katlarının konut şeklinde kullanılabilmesi için çağrı!
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) tarafından 'Dünya Konut Günü' kapsamında bir açıklama yapıldı. Türkiye'deki inşaat sektörünü değerlendiren ÇATIDER Başkanı Yaşar Şenal, ülkemizde inşaat sektörünün büyüme performansı gösterdiğini ancak buna karşın konut açığı sorununun varlığına devam ettiğini ifade etti.
Birçok ülkede etkin olarak kullanılan çatı katının ülkemizde atıl durumda olduğunu belirten Şenal, gerekli düzenlemelerin yapılması ile çatı katlarının konut şeklinde kullanılabileceğini dile getirdi.
"EĞİM NEDENİYLE KULLANILMIYOR"
Ülkemizde çatıların istisnalar dışında kullanılmayan veya eşyaların depolandığı atıl alanlar şeklinde görüldüğünü belirten ÇATIDER Başkanı Yaşar Şenal, "Bunun en büyük nedeni de mevzuat gereği çatılarda kullanıma uygun eğimin sağlanamamasıdır. Şu an Türkiye'deki çatılarda genelde yüzde 33 eğim var. Yayımlanan yeni çatı standartlarına göre çatı eğimi maksimum yüzde 45 olmalı denmiştir. Ayrıca çatı mahya yüksekliği 5 metrenin altında olmalıdır. Ölçüm ise saçak ucundan itibaren başlamalıdır. Çatı eğimini belirleyen temel etken ise çevrenin durumudur. Örneğin söz konusu çevrede bulunan yapıların çatıları yüzde 20 eğimli ise yeni yapılacak çatının eğimi de aşağı yukarı bu oranda olması gerekir. Böylelikle birbirine uyum sağlayan binalar estetik bir görünüm oluşturacaktır. Konunun acilen kamunun ve yerel yönetimlerin gündemine alınması ve çatı aralarının kullanıma açılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
AVRUPA'DA AYRI DAİRE OLARAK SATILIYOR
Çatı katlarının Avrupa ülkelerinde havuz, otopark, sosyal tesis, bahçe gibi pek çok farklı biçimde değerlendirildiğini belirten Şenal, "Avrupa'da çatı katları ayrı bir kat, ayrı bir daire olarak satılıyor, bizde ise çatı katı yasal olarak ancak en üst kat ile bağlantılı olarak kullanılabiliyor. Yani ayrı bir yaşam alanı olarak görülmüyor. Almanya'da bir konuta, çatısından veya bodrumundan ayrı giriş yaptığınız zaman, ileride bu ayrı bir konut olarak değerlendirilebilir düşüncesiyle devlet bu projelere faiz indirimi uyguluyor, destek oluyor, teşvik sağlıyor. Bu durum artan konut ihtiyacının karşılanmasında büyük fayda sağlıyor. Türkiye'de ise birçok ilde, coğrafyanın özellikleri düşünülmeden çatı aralarının derecesi saptanmış durumda. Oysa ülkemizde nüfus genç ve konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. Çatılar kullanıma açıldığında metrekare bazındaki konut ihtiyacı eksilecek" ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki yönetmelikten de bahseden Şenal, "Yönetmelik mevzuat şöyle söylüyor; Çatı arası bağımsız bölüm olarak kullanılamaz. Bu birinci madde. Takiben ifade şöyle açıklanır; çatı altında bir bölümü yaşama birimi yapabilirsiniz, bunu bir alt katta bağlantısı olacak şekilde ve metrekare açısından da bir sınır getirilmiş vaziyette. Yani çatı altını bir yaşam hacmi olarak nasıl değerlendirebiliyorsunuz, bir dubleks biçiminde bir alt katla bağlantısı olacak şekilde... Bunun da büyüklüğü belirli sınırları geçemez, bu yüzden piyes olarak adlandırılıyor. Bu tüm ülke çapında geçerli bir kural. Türkiye'nin tamamında çatı katlarının ayrı bir yaşam hacmi olarak kullanılmasına engel teşkil ediyor" diye konuştu.