Değerli konut vergisi 1 yıl ertelendi
Geçtiğimiz aylarda kamuoyuna duyurulan sonrasında bazı tartışmaların olduğu değerli konut vergisinde, gelen talepler doğrultusunda önemli değişikliklere gidildi. TBMM'de görüşmelerin devam ettiği Emlak Vergisi Kanunu'nun 'değerli konut vergisi' maddesinde yapılan düzenlemeler sonrasında muafiyet şekli ve vergi takvimiyle ilgili değişiklikler oldu.
Değerli konut vergisinde ödemeler Mart 2020'de başlayacaktı. Ancak yapılan değişiklik sonrasında beyanname verme süresi 1 yıl ertelendi. Buna göre, bu vergi türünde ödemeler 2021'de başlayacak.
MUAFİYET ŞARTLARI DEĞİŞTİ
Değeri 5 milyon TL ve üzeri olan gayrimenkullerin dahil edildiği değerli konut vergisinde, değeri 5 milyon TL üzerinde olan konutların 5 milyon liralık kısmı vergi dışında bırakıldı.
Değerli konut vergisinde yapılan önemli değişikliklerden biri de bu vergi türünde tek evi olanlar vergiden muaf edildi. Değerli konut vergisi türüne dahil olan birden fazla konutu bulunanlarda ise değeri en düşük olan konuttan vergi alınması kararlaştırıldı.
HESAPLAMA DA DEĞİŞTİ
Değerli konut vergisinde yapılan değişiklikle vergiye dahil edilen konutların değer belirlemesi işleminde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü devre dışı bırakıldı. Söz konusu işlem konutun vergi değeri üzerinden yapılacak. Hesaplamada bina metrekare, normal inşaat maliyetleri ile arsa veya arsa payı değeri esas alınacak.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ORANLARI
Yapılan değişikliklerden sonra değerli konut vergisinde değeri 5 milyon TL ile 7 milyon 500 bin TL arasında olan konutlarda 5 milyon lirayı aşan kısım için binde 3; değeri 7 milyon 500 TL ile 10 milyon TL arasında olan konutlarda 7 milyon 500 liralık kısım için 7 bin 500 TL, 5 milyon lirayı aşan kısım için binde 6; değeri 10 milyon 001 TL ve üzeri olan konutlarda 10 milyon liralık kısım için 22 bin 500 TL, 5 milyon lirayı aşan kısım için binde 10 oranında vergi alınacak.