Değerli konut vergisi yürürlüğe girdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylelikle yeni bir gayrimenkul vergisi 2021 yılı ile hayatımıza girmiş oldu.
Değerli konut vergisine bina değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan mesken nitelikli taşınmazlar dahil olacak. Mesken nitelikli taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef kabul edilecek.
Değerli konut vergisinde beyanname dönemi de başladı. Vergi mükellefleri, 20 Şubat'a kadar beyannamede bulunabilecek. Verginin ilk taksit ödemesi ise Şubat ayında başlayacak. İkinci taksitler Ağustos ayı boyunca ödenecek.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ORANLARI
Değerli konut vergisinde uygulanacak vergi oranları şu şekilde belirtildi:
Değeri 5 milyon 227 bin TL ile 7 milyon 841 bin TL arasında olan binalarda 5 milyon 227 bin lirayı aşan kısmı için binde 3,
Değeri 10 milyon 455 bin TL'ye kadar olanlarda 7 milyon 841 bin TL’si için 7 bin 842 TL, fazlası için binde 6,
Değeri 10 milyon 455 bin TL'den fazla olanlarda 10 milyon 455 bin TL’si için 23 bin 526 TL, fazlası için binde 10 oranında vergilendirilecek.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI
Diğer gayrimenkul vergilerinde olduğu gibi değerli konut vergisinde de muafiyet şartları bulunuyor. Türkiye sınırları içerisinde tek mesken nitelikli taşınmaza sahip olanlar bu vergiden muaf oluyor. Birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların değerli konut vergisinin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı vergiye dahil oluyor.
Müteahhitlerin henüz satış ve devrini yapmadığı, kiraya vermediği konutlar da vergiden muaf tutuluyor. Ayrıca Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve TOKİ’nin maliki olduğu mesken nitelikli taşınmazlar da bu vergi kapsamına dahil edilmedi.