Deprem tehlikesine karşı dönüşümün hızlandırılması çağrısı

25 September 2019

Dün, İstanbul Silivri'de meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki depremden sonra olası İstanbul depreminin tehlikesi bir kez daha akıllara geldi. Uzmanlar, deprem tehlikesi karşısında kentsel dönüşümün hızlanması gerektiğini vurguladı.

Silivri'de yaşanan depremden sonra açıklamalarda bulunan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, denizde yaşanan bu depremin fay hattında biriken enerjinin boşaltılmasına yardımcı olduğunu belirterek, "Türkiye deprem ülkesi. Türkiye'de yılda 23-24 bin deprem yaşanıyor. Birey olarak depreme hazırlıklı olmak zorundayız. AFAD Başkanlığının il müdürlükleri var. Vatandaşlarımız buralardan gerekli eğitim ve farkındalık konusunda gerekli destekleri alabilir. Ailemizle birlikte bir araya gelip deprem planlarımızı gözden geçirmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

"KÖTÜ ZEMİN ÜZERİNE YAPILMIŞ BİNALAR RİSK ALTINDA"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır ise dün yaşanan depremin beklenen deprem kuşağında gerçekleştiğini açıklayarak, "Deprem, Marmara depreminde olması beklenen fay zonu içerisinde ve çevresinde olmuş durumda. Silivri açıklarında meydana gelen bu deprem kritik bir yerde gerçekleşti. Son zamanlarda burada bir deprem olmuyordu, yani deprem olmayan bir zon içerisinde olduğu için de biraz tehlikeli. Yapacak bir şey yok, beklemek gerekiyor" diye konuştu.

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarının önemine değinen Çakır, "Bu deprem, İstanbul merkezine uzak bir yerde gerçekleşti diye biliniyor ama ben daha yakında olduğunu düşünüyorum. Kötü zemin üzerine yapılmış, fabrika ve binalar maalesef büyük risk altında olduğu için yapılacak tek şey bu binaları sağlamlaştırmak ve kentsel dönüşümü hızlandırmaktır" şeklinde konuştu.