Deprem tehlikesine karşı hızlı dönüşüm

17 August 2019

Türkiye tarihinde acı bir yer edinen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 20'nci yıl dönümünde deprem tehlikesinin varlığı bir kez daha gündeme geldi. Uzmanlar deprem ve diğer doğal afetlere karşı riskli olduğu belirlenen 6.7 milyon konutun kentsel dönüşüme alınması gerektiğinden bahsediyor. Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması sebebiyle ilk çözüm önerisi hızlı kentsel dönüşüm stratejisi.

"FEDAKARLIK GEREKİYOR"

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un kentsel dönüşümde yetersiz kaldığını ve davalık olan pek çok yeni konut projesi bulunduğunu belirten İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, "Deprem riskine karşı önlem almak, can kaybının önüne geçmek, milli servet kaybını önlemek için en temel nokta riskli binaların dönüşümünü hızlandırmak. Her üç taraf da belli fedakarlıkta bulunacak. İNDER olarak depremden sonra başlayan süreçte belli dönüşümler yaptık ancak arsa ve hak sahiplerinin de bunu fırsat bilmeden bu riski anlayarak harekete etmeleri, işini bilmeyen müteahhide inanmamaları lazım. 6306 sayılı dönüşüm kanunu yetersiz kaldı, bunu aşmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"DEPREME KARŞI HALEN HAZIRLIKLI DEĞİLİZ"

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin ise Türkiye'nin halen depreme karşı hazırlıklı olmadığını ve binaların gücünü zayıflatan korozyona karşı su yalıtımı uygulamasının bulunmadığını ifade ederek, "Şehirlerimizi, talep ve ihtiyaçlara göre planlayıp geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz. İlgili yönetmeliklerin ihtiyaçlara ne ölçüde yanıt verdiğinin sorgulanmasını, gerekli revizyonların yapılmasını ve uygulamaların denetlenmesini sağlamalıyız. Bizim sürekli dile getirdiğimiz konu 'Akıllı, dayanıklı, sürdürülebilir kentsel dönüşüm'dür. Yeni yasal düzenlemelerle kentsel dönüşümde yeni bir dönem başladı. Son değişikliklerin dönüşümü hızlandıracağına inanıyoruz" diye konuştu.