Depremde zeminin sıvılaşmasını engelleyecek ürün geliştirildi

07 June 2021

Bursa Teknik Üniversitesi tarafından yeni inşa edilecek binalarda kullanılacak ve deprem sırasında zeminin sıvılaşmasını engelleyecek bor maddesinden üretilen bir ürün geliştirildi.

AA'nın aktardığı habere göre, BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyübhan Avcı ile Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, 10 senelik çalışma sonrasında depremlerde bina zeminlerde meydana gelen sıvılaşmanın önüne geçecek ürün geliştirdi.

Söz konusu üründe çeşitli kimyasallar yer alırken bor ve yerli mamul sodyum silikata yer verildi. Yapılan bilgilendirmeye göre, sıvı halde bulunan ürün enjekte edildiği donarak zemini güçlendirecek. Ürünün ne kadar sürede donacağı da çalışmalar sonrasında belirlenecek. Ürün ayrıca madenlerde ve tünel açma çalışmalarında da kullanılarak olası çökmelerin önüne geçilecek. Ürün en küçük taneli silt adı verilen zeminlere bile enjekte olabiliyor.

TESTLERDE BAŞARILI SONUÇLAR ELDE EDİLDİ

Söz konusu ürün hakkında bilgiler veren BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyübhan Avcı, ürünün ekonomi ve çevre dostu olduğunun altını çizdi.

Arazi çalışmaları sonrasında bu maddenin zeminlerde uygulanacağını belirten Avcı, "Deprem anında sıvılaşma dediğimiz olayla karşılaşıyoruz. Bu sıvılaşma olayında çok sayıda can ve mal kaybı yaşanabiliyor. Sıvılaşabilir zeminlerde bu enjeksiyon malzemesini kullanarak laboratuvar ve arazi testlerini yaptık, oldukça etkili sonuçlar elde edebileceğimizi gördük. Bununla birlikte oluşabilecek can ve mal kayıplarını minimuma indirebileceğiz ve bunları önlemede yol kat etmek istiyoruz. Jel halinde olan malzemeyi zeminde boşluklara enjekte ettiğimizde zemin içindeki yerlere malzeme yerleşiyor ve katılaşarak zeminin tamamen sert bir hale gelmesini sağlıyor. Zeminin dayanımı çok artıyor, geçirgenlik dediğimiz olayı çok artırıyor" ifadelerini kulandı.