Depreme karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile DASK iş birliği yapacak

15 August 2017

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Marmara Depreminin yıldönümü öncesinde yaptığı açıklamada depremler için DASK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortak çalışmalarda bulunacağını kaydetti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyük can ve mal kaybına neden olan Marmara depreminden sonra zararların en aza indirilmesi amacıyla Hazine Müsteşarlığı koordinasyonunda zorunlu deprem sigortası sunmak üzere Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) kurulduğunu da hatırlatarak açıklamalarını sürdürdü.

Türkiye’nin deprem bölgesinde yer aldığını ve yaşanacak bir afetin sadece bölgesel değil ülke genelini ekonomik olarak etkileyeceğine dikkat çeken Şimşek, zorunlu deprem sigortasının birey bazında mesken güvencesi sunarken, aynı zamanda bir teminat havuzu oluşturduğunu sözlerine ekledi.

“DEPREM RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜME KAYNAK TOPLANTISI YAPTIK”

Sigortalılık oranındaki artışın paralel olarak DASK'ın operasyonel kapasitesinin de aynı oranda geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Bu amaçla DASK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında bir protokol imzalandı. Bununla meydana gelebilecek büyük bir deprem sonrasında hasar tespit işlemlerinin hızlı bir şekilde yürütülebilmesi için Bakanlık personelinden destek alınacak. Böylece, Bakanlığın görevi çerçevesinde yürütülen hasar tespit çalışmalarının çıktılarından DASK da faydalanmış olacak ve aynı işin farklı kurumlar bünyesinde iki kere yapılması engellenerek kamu kaynaklarının etkin kullanımı sağlanacak. Öte yandan başkanlığımda deprem riskini azaltmak için kentsel dönüşüme kaynak toplantısı da yaptık" diye konuştu.

 “TÜRKİYE GENELİNDE BİR HARİTA HAZIRLANACAK”

Hasar yönetimine ilişkin Hazine Müsteşarlığının koordinasyonunda bakanlık ve ilgili birimlerle başka projeler de yürütüldüğünü söyleyen Şimşek, bunlardan Orto-Foto Projesi ile Türkiye genelindeki yerleşim alanlarının havadan fotoğraflarının çekilerek bir harita hazırlanacağını açıkladı. Şimşek, "Bu sayede depremin gerçekleştiği bölgedeki hasar durumu kısa süre içinde gerçeğe çok yakın bir şekilde hesaplanacak, finansal ve operasyonel ihtiyaçlar önceden belirlenerek hazırlık yapılabilecektir" dedi.

DASK'ın şu anki kapasitesiyle Türkiye'de olabilecek depremleri yönetebilecek durumda olduğunu belirten Şimşek, yürütülen projeler ve Bakanlık ile yapılan müşterek çalışmaların bu kapasitenin daha da güçlenmesini sağlayacağını söyledi.