Dönüşüm çalışmaları ile yılda 500 bin konut üretilecek
Türkiye'nin birçok bölgesinde kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmaları sürerken dönüşüme ihtiyaç duyan yapıların sayısı da artıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yaptığı açıklamada kentsel dönüşüm çalışmalarında kaybedilecek bir dakikalarının bile olmadığını belirterek, "Daha önce de defalarca dile getirdim; ne yazık ki göz bebeğimiz İstanbul deprem bölgesinin tam ortasında. Ne zaman ve nasıl olacağını kestiremiyoruz fakat deprem sonrası neler yaşanabileceğini öngörebiliyoruz. Çünkü 17 Ağustos depreminde çok acı bir tecrübe yaşadık, ağır bedeller ödedik. Göçük altında bıraktığımız kardeşlerimizin acıları hala içimizde. Onun için 2018 yılında bakanlık gündemimizin ana konularını kentsel dönüşüm çalışmaları oluşturacak. Ve ısrarla bu konunun üzerine gitmeye de devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
49 İLDE 188 ADET RİSKLİ ALAN
Hali hazırda 81 ilde de dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü aktaran Bakan Özhaseki, yılda 500 bin konutun yeniden üretileceğini belirtti. 49 farklı ilde 188 adet riskli alan ilan edildiğini açıklayan Özhaseki, 3 milyondan fazla insanın can güvenliğini koruma adına çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Çarpık kentleşmenin tüm dünyada bir sorun olduğu düşüncesini paylaşan Özhaseki, "Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de köyden kente göç hızı ve tahminlerin üzerindeki nüfus artışı, çarpık kentleşmeye davetiye çıkarmıştır. Aynı zamanda yetişmiş personel ve mali kaynak eksikliği, yapı bazında hatalı teknoloji, eksik ve yanlış malzeme kullanımı gibi nedenler, sağlıksız yapılaşmanın da oluşumuna zemin hazırlamıştır" şeklinde konuştu.
TBMM'de kabul gören ve yasalaşan İmar Barışı ile kentsel dönüşüm çalışmalarına kaynak sağlanacağını belirten Özhaseki, bu sistem ile hem kayıtsız yapıların kayıt altına alınacağını, hem de dönüşüm çalışmalarında görülen finans probleminin önüne geçileceğini ifade etti.