Ekspertiz ücretleri geri alınabiliyor mu?
Yeni ev sahibi olmak için konut kredisine başvuran vatandaşlar, kredi yükünün yanı sıra dosya masrafı, ekspertiz ücreti gibi ekstra harcamalar da yapıyorlar. Ancak son yıllarda tüketiciler, dosya masraf ücretini iade alabilmeye başladılar. Tüketici heyetine yapılan başvuru sonrasında dosya masraf ücretlerinin geri alınabilmesi mümkün. Bu noktadan sonra konut kredisi kullanan tüketiciler, "Ekspertiz ücretleri geri alınabiliyor mu?" sorusuna yanıt aramaya başladılar.
EKSPERTİZ ÜCRETİ NEDİR?
Konut kredisi başvurusunun incelenmesi safhasında satın alınmak istenen evin değerinin belirlenmesi amacıyla eksperler görev alıyor. Eksperlerin hazırladığı rapor doğrultusunda evin değeri belirleniyor ve bu rapora uygun miktarda konut kredisi veriliyor. İşte bu işlemlerin bütününde oluşan masrafa da ekspertiz ücreti adı veriliyor.
EKSPERTİZ ÜCRETLERİ GERİ ALINABİLİYOR MU?
Başvuruda bulunulan konut kredisinin onaylanmasından veya son anda pürüz çıkıp onaylanmamasından sonra insanlar daha önceden verilen dosya masraf ücreti ve ekspertiz ücreti gibi harcamalarda iade talep ediyorlar. Son yıllarda tüketici heyetine başvurular sonrası dosya masraf ücretlerinin iadesi konusunda olumlu gelişmeler yaşanmasının ardından tüketiciler, ekspertiz ücreti için de aynı iade talebini bekliyorlar. Bu konuyla ilişkili geçtiğimiz günlerde Yargıtay'a taşınan ve emsal niteliği taşıyan bir olay yaşandı.
Yargıtay tarafından alınan karara göre ekspertiz ücretleri iade edilmiyor. Bu ücret bankaların zorunlu olarak talep ettiği belge masrafları arasında gösteriliyor.
Emsal niteliği taşıyan davada çıkan kararda, "Davacı eldeki dava ile, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararının ekspertiz ücretinin tahsilini de içeren kısmı yönünden iptalini istemiş; mahkemece, zorunlu olduğu ispatlanmayan masrafların tahsiline ilişkin sözleşme hükümlerinin haksız şart niteliği taşıdığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir. Davacı banka tacir olup, yaptığı masrafları tüketiciden isteme hakkı bulunduğu anlaşılmakta ise de; somut uyuşmazlığın tüketici hukukundan kaynaklandığı da gözetildiğinde, bankanın ancak davaya konu kredinin verilmesi için zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğinin kabulü gerekir" şeklinde hükümler yer aldı.