Elazığ depreminin raporu yayınlandı
24 Ocak günü merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan ve çevre şehirlerde de şiddetli bir şekilde hissedilen 6,8 büyüklüğündeki depremde 41 vatandaşımız hayatını kaybederken 15 bine yakın bina ağır ve orta derecede hasar gördü.
Elazığ depremine ilişkin Fırat Üniversitesi Fırat Yapısal Hasarları Araştırma Grubu'ndan 10 öğretim üyesi ve araştırma görevlisinin detaylı bir rapor hazırladığı belirtildi.
Yapılan çalışmada, ağır ve orta hasar alan tüm binaların yanı sıra mühendislik anlamında her mahalleden 100 bina da ayrıca incelendi. Deprem öncesine ait hasarlı olan binalar ile mahallelerin eski yapı stoku hakkında bilgi olması amacıyla eski fotoğraflara da raporda yer verildi.
"DEPREM KISAYDI AMA CİDDİ HASAR VERDİ"
Söz konusu rapor hakkında değerlendirmelerde bulunan Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Fırat Yapısal Hasarları Araştırma Grubu Koordinatörü Doçent Doktor Kürşat Esat Alyamaç, depremin 21 saniye gibi çok uzun olmamasına karşın ciddi bir hasar verdiğine dikkat çekerek, "Belki kamuoyunda can kaybının az olmasıyla çok anlaşılamadı. 41 sayısıyla çok şükür sınırlı kaldı fakat bizim binlerce binamız ağır hasar gördü. Dolayısıyla bu bizim için büyük bir tecrübe oldu. Bunu bizim teknik olarak aktarmamız gereken bir yükümlülük olarak biliyoruz. Biz de arkadaşlarımızla beraber gerekli olan binalardaki inceleme çalışmalarını yaparak rapor haline getirdik. Burada Elazığ'ın tarihinden, geçmişte yaşadığı depremlerden bahsettik ve bu depremlerde bazı önemli hasarların olduğu ve dikkatlerden kaçtığı, aslında resmi olarak dikkate alınması gerektiği ortaya çıktı" diye konuştu.
"ELAZIĞ ARŞİVİ ADINA ÖNEMLİ ÇALIŞMA"
Raporun teknik detaylarından da bahseden Alyamaç, "Bu rapor teknik anlamda ve Elazığ'ın arşivi anlamında önemli bir çalışma. Raporumuza kaç binanın orta ve ağır hasarlı olduğunun tespiti girdi. Bir de bizim özel olarak mühendislik anlamında incelediğimiz 100'ü aşkın binamızın ayrıntılı bir şekilde teknik açıdan yoksunluğu, eksikliği ve neler yapılması gerektiğini de rapora ekledik. Dolayısıyla bu mühendislerimiz için çok ciddi bir kaynak oldu" diye konuştu.