Elazığ'daki dönüşüm modeli dünyaya örnek olacak

17 February 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremden etkilenen Elazığ'da sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Depremin ardından yerinde dönüşüm gibi yeni bir metodu uyguladıklarını belirten Bakan Kurum, "Şehrin bütün dinamiklerini, kültürünü, mimari özelliklerini taşıyacak bir tasarım yapıyoruz. Bu tasarım çerçevesinde de inşallah çok güzel bu proje ortaya çıkacak. Sadece Türkiye'ye değil dünyaya örnek olacak burada yaptıklarımız" diye konuştu.

Milliyet'te yer alan habere göre, Elazığ'ın 3'te 1'inin yenileneceğini açıklayan Bakan Kurum, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde bedeli ne olursa olsun kentsel dönüşüme devam etmekte kararlı olduklarının altını çizdi.

RİSKLİ BİNALARDA OTURUM ENGELLENECEK

Magekent İstanbul'da da kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. İstanbul'da riskli binalarda vatandaşların oturmasını engelleyeceklerini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Dönüşümü bütün belediyelerle birlikte 81 ilde 83 milyon vatandaşımızla birlikte yapmak durumundayız. Çünkü bu depremde yaşanan acılar telafisi olmayan acılar, bir daha geri getiremiyorsunuz. Anılar, yakınlar kaybolduğu zaman eyvah diyorlar ama iş eşten geçmiş oluyor. Eyvah demeden önce çözmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu acıları hiçbir şekilde bizim bir daha yaşamamamız adına bu dönüşümü kararlı bir şekilde yürütmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

İstanbul'da sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında konuşan Bakan Kurum, "İstanbul'da hemen hemen tüm ilçelerde çalışmalarımız var. Üsküdar'da çalışıyoruz, Esenler'de 65 bin konutluk çok örnek bir dönüşüm projesi yapıyoruz. Bu dönüşümün çerçevesinde yaptığımız rezerve alanlarda ürettiğimiz konutlarla birlikte çeper ilçelerde ki dönüştürülmesi gereken alanlara öncelik verecek ve o alanlarda ki dönüşümü sağlayacak konutların üretilmesini sağlıyoruz. Başakşehir'de, Güngören'de, Kâğıthane'de, Beyoğlu'nda, Bağcılarda, Kartal'da belirlediğimiz alanlarda risk durumuna göre hızlı bir şekilde bu dönüşüm süreçlerine girdik. Gaziosmanpaşa'da yine 5 bine yakın bağımsız bölümün dönüşümünü yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

ESKİ BİNALAR YIKILIYOR

Depremlerde genelde 35-40 yıllık binaların yıkıldığını belirten Bakan Kurum, "Yeni binalar ile ilgili hiçbir sorun yok. Deprem yönetmeliği çerçevesinde yapılan binalara ilişkin hiç bir sorun yok. Eski 30-40 yıllık, mühendislik hizmeti almamış, hazır beton kullanılmamış, demir kalitesinin, beton kalitesinin düşük olduğu binalarda var. Hep diyoruz ya işte deprem değil binalar öldürür. O binaların dışında hasar görse bile risk teşkil edecek yapı yok" diye konuştu.