Emlak Balonu 2015
2015 yılı başlarında emlak balonu iddiaları doların da sert yükselişi ile birlikte yeniden gündemde yer almaya başladı. İşte emlak balonu 2015 detayları...
Düzenleyen : Tugay TOPÇU / Yeniemlak.com
Özellikle son zamanlardan tekrar emlak gündemine gelerek akıllarda soru işareti bırakan emlak balonu, 2015 yılının ilk çeyreğindeki finansal gelişmelerle birlikte şişmeye başladı. Merkez Bankası görüşmeleri, konut kredisi faiz oranlarının yükselmeye başlaması ve dolardaki sert yükseliş, devletin 'Torba Yasa' ile açıkladığı yüzde 15'lik ev alana devlet desteğini gölgeden bırakmaya yetiyor. İnşaat sektörü temsilcileri ve hükümet tarafından vatandaşı konut almaya ve yatırım yapmaya teşvik etmek adına birçok çalışma yapılsa da yüksek konut fiyatları ve Türkiye ekonomisinin son zamanlardaki bulanık durumu, tüketiciyi konut alırken düşündürüyor. Bu da her ay yeni konut projelerinin teslim edildiği emlak ve gayrimenkul piyasasında konut satış hızını düşürerek olası bir emlak balonu için tehlike sinyalleri veriyor.
Emlak balonu hususunda durum böyle iken inşaat sektör temsilcileri vatandaşın içini “doğru proje, doğru lokasyon” söylemiyle rahatlattı.
Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Standard and Poors'un (S&P) yayımladığı "Gelişmekte Olan Ülkeler Konut Piyasaları Araştırması", Türk emlak ve gayrimenkul piyasasında yaşanan emlak balonu polemiğini 2015 yılının ilk çeyreğinde yeniden başlattı.
-
Konut Balonu 2015 / Emlak Balonu 2015
-
Yazıda, Türkiye emlak ve gayrimenkul piyasasının iç ve dış taleplerle ekonomik açıdan desteklendiği yönündeki tespite katıldığını belirten Elit Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan, Türkiye’de büyük bir artış gösteren genç nüfusun güçlü yapısal talebi karşılayacağını, Türkiye emlak sektöründeki gelişimin altında bu talebin yer aldığının altı çizildi.
KONUT YATIRIMI ÖNE ÇIKIYOR
Altın ve döviz gibi yatırım araçlarındaki dalgalanmaların en iyi yatırım aracı olarak konutu öne çıkardığını belirten Yıldızhan, “Araştırmada da bahsettiği gibi, Türkiye'de geçen yıl konut fiyatları ortalama yüzde 16'nın üzerinde artış gösterirken, 1 milyon 165 bin 381 konut satıldı. Konut kredilerinin de oldukça makul seviyelerde olduğu bu dönemde, ev sahibi olmak isteyenler ve tasarruf sahiplerine rahatlıkla yatırımlarını konuttan yana kullanmaları tavsiyesinde bulunabiliriz” dedi.
Yıldızhan, emlak balonu ve emlak balonu gibi söylentilerin abartılı olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti :
"Ekonominin lokomotifi olduğu için inşaat sektörü tüm durumlardan etkilenir. Şu anda da önümüzde seçim olduğu için böyle bir dönem var. Ancak sektörde ‘kriz’ değil, ‘sıkıntı’ yaşanabilir. emlak balonu söylentilerinin ortadan kalkması için tek formül, doğru projelerin doğru lokasyonlarda inşa edilmesi. Gidip bin 500 dairelik bir projeyi, yolu olmayan bölgede yaparsanız elbette konutlar elinizde kalır, ‘balon’ var dersiniz. Burada anahtar sözcük ‘doğru yatırım..."
-
Konut Balonu 2015 / Emlak Balonu 2015