Emlak vergilerindeki değer artışı tartışma yarattı

19 July 2021

Emlak vergiler için her 4 yılda bir kurulan takdir komisyonları tarafından belirlenen arsa metrekare birim değerleri (rayiç bedel) üzerinden değerler yeniden hesaplanıyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre, 2022 ile 2025 yılları arasında uygulanacak emlak vergisi oranları bu yıl hesaplandı. Ancak bu gelişme sonrasında bazı tartışmalar meydana geldi. İstanbul'un bazı ilçelerinde yüzde 100'ün üzerinde değer artışları dikkat çekti.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİNİ DE ETKİLEDİ

Yaşanan bu gelişme, bu yıl ilk kez uygulanmaya başlanan 'Değerli Konut Vergisi'ni de etkiledi. Emlak vergisinde yaşanan artış sonrası değerli konut vergisine dahil olan konut sayısı da artacak.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Avukat Hikmet Güngör, "Gerçeklikten uzak bu artışlar sebebiyle birçok mükellefin taşınmazı bir önceki dönemde ‘değerli konut’ kapsamında değilken şimdi bu kapsama girerek vergiye tabi olacak. Çünkü değerli konut matrahı belirlenirken emlak rayiç bedelleri esas alınıyor" diye konuştu.

İTİRAZ SÜRECİ BAŞLADI

Belirlenen tutarlara itiraz hakkının olduğunu hatırlatan Avukat Güngör, "Vergi değerleri askıya çıktıktan sonra 30 günlük süre içinde mükellefler vergi mahkemelerinde yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açarak itiraz etme hakkına sahip. Bu yılki güncel emlak vergi değerleri muhtarlıklarda 30 Haziran itibarıyla askıya çıktığından 30 Temmuz’da itiraz süresi bitecek. Ancak 20 Temmuz’da adli tatil başlayacağından mükellefler 7 Eylül tarihine kadar dava açma hakkına sahip olacak. Davalar taşınmazın bulunduğu yerdeki vergi mahkemelerinde açılacak. Eğer belirlenen emlak vergisi rayiçleri kesinleşirse on binlerce değerli konut vergisi mükellefi ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı.