Emlak Vergisi Borcu Olanların Dikkatine!

27 October 2014

Torba yasa ile Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi borçları da yapılandırma kapsamına alındı.

Borcu olanların gayrimenkulün bulunduğu belediyelere 1 Aralık 2014'e kadar başvurması gerekiyor.

BELEDİYELER HAREKETE GEÇTİ

Her yıl artan, küçük gibi gözüken bu bedeller çoğu kişi tarafından ya unutuluyor ya da çeşitli nedenlerle ödenmiyor. Ödenmeyen borçlar da faiz ve cezası ile katlanarak artıyor. İşte bu durumda olanlara torba yasa ile ödeme kolaylığı sağlandı.

Vergi borcunuzun daha fazla artmasını ve haciz işlemlerine muhatap olmak istemiyorsanız gayrimenkulün bulunduğu belediyelerdeki mali hizmetler müdürlüğüne yapılandırma için başvuru yapın. Belediyeler de bu konuda cadde cadde, sokak sokak dolaşarak anonslarla vatandaşı bilgilendiriyor. Emlak Vergisi yanında Çevre Temizlik Vergisi ile su borçları (belediyelerin alacakları) da torba yasa kapsamında ödenebiliyor.

İLK TAKSİTLER KAPSAM DIŞI

2014 yılına ilişkin Emlak Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisi'nin birinci taksit ödeme süresinin son gününün 30 Nisan 2014 tarihinden sonraya (Mayıs'a) rastlaması nedeniyle bu taksite konu alacaklar torba yasa kapsamında yapılandırılmayacak.

İKİNCİ TAKSİT KASIM'DA

Bina, arsa ve arazi sahipleri her yıl emlak vergisi ödüyor. Bu vergi tek seferde ödenebildiği gibi iki taksit halinde de ödenebiliyor. Emlak vergisinin birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti ise Kasım ayı içinde ödeniyor. Ödemeler gayrimenkulün bulunduğu belediyelere yapılıyor. Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 gecikme zammı uygulanıyor.

ŞOK ARTIŞLAR YAŞANMIŞTI

Vergilerin tutarı il, ilçe ve konuma göre değişiyor. Örneğin; büyükşehir olmayan ilde 200 bin liralık ev için 200 lira emlak vergisi ödenirken, İstanbul gibi büyükşehirlerde aynı fiyattaki eve 400-500 lira vergi ödeniyor.

Emlak vergisi her yıl belli oranda artıyor. Bunun üzerinde arsa değeri ile bina değerine göre 4 yüda bir güncelleme yapılıyor. Belediyeler için önemli bir gelir kapısı olan Emlak Vergisi'nde bu yılın başmda 10 kata varan artışlar yaşanmış ve vatandaşın yoğun tepkisini çekmişti.

BİLDİRİM YAPILMALI

Yeni ev alanların yıl bitmeden önce bağlı oldukları belediyelere müracaat ederek emlak vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor. Süresinde bildirimde bulunmayanlar vergi cezası ve gecikme faizi ödüyor. Bildirimde kişisel bilgi ve gayrimenkulle ilgili özet bilgiler (ada, parsel, pafta gibi) yer alıyor. Belediye bu bilgilere dayanarak gayrimenkulün emlak vergisi hesaplanmasına esas olan değerini hesaplıyor.

BU SÜREYİ KAÇIRMAYIN!

Vadesi 30 Nisan 2014'ten (bu tarih dahil) önce olduğu halde, 11 Eylül 2014 (bu tarih hariç) itibarıyla kesinleşmiş olup ödenmemiş bulunan emlak vergisi, çevre temizlik vergileri ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faiz ve zamları ile emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammından oluşan alacaklar torba yasa kapsamında yapılandırılacak.

Ayrıca belediyelerin vadesi 30 Nisan 2014'ten önce olan su kullanımından kaynaklanan alacakları ile ceza ve zamları kanun kapsamında değerlendirilecek. Örneğin; su kullanım dönemi 15 Mart 2014 ile 15 Nisan 2014 olan su alacağının faturada yer alan son ödeme tarihi 2014 Nisan ayı içerisine rastladığı takdirde bu alacak yasa kapsamına girecek, Mayıs 2014'e rastlaması halinde kapsama girmeyecek. Borçların yapılandırılmasına ilişkin başvurular ilgili belediyelere yapılacak. Birden fazla belediyeye borcu olan her belediyeye ayrı ayrı ayrı başvuracak.

Posta'da yer alan habere göre; başvuruların 1 Aralık 2014'e kadar yapılması ve açılmış davalardan vazgeçilmesi gerekiyor. Ödeme peşin, ya da ikişer aylık dönemler halinde 6, 9, 12, 18 eşit taksitte yapılabilecek. Taksiti seçenlere ilk ödeme için tanınan süre 31 Aralık 2014'te sona erecek. Ödemesini süresinde yapmayan ve taksitleri eksik ödeyenler ile bir takvim yılında ikiden fazla taksit aksatan hakkını kaybedecek.