Emlak vergisi muafiyetinden nasıl yararlanılır?

13 November 2017

Her yılın Mayıs ve Kasım aylarında iki eşit parça halinde ödenen emlak vergisinin ikinci taksit dönemi başladı. Kasım ayı sonuna kadar sürecek süreçte vergi mükellefleri vergilerini ödeyebilecekler.


EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF OLUR?

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için öncelikle Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen yalnızca 1 adet mesken sahibi olmak gerekiyor. Eğer birden fazla mesken sahibiyseniz veya hisse sahibi olsanız bile emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyorsunuz. Bu durumu karşılayan şu kişiler emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler:

1- Emekliler
2- Gaziler
3- Engelliler
4- Şehitlerin dul ve yetimleri
5- Geliri olmayan ev hanımları
6- İşsizler

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN YARARLANMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Emlak vergisi muafiyet durumunu karşılayan kişilerin bağlı oldukları belediyeye dilekçe vermeleri gerekiyor. Ayrıca bazı belgeler de kendilerinden talep edilecektir.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için aşağıdaki emlak vergisi muafiyeti dilekçesi örneğini doldurulup belediyeye başvurmak gerekmektedir. İşte dilekçe örneği:
                                                                                         
                                         TARİH …./…./….

……............. BELEDİYE BAŞKANLIĞI

MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ediyorum.

Gelirim münhasıran aşağıda belirtilen sosyal güvenlik kurumundan aldığım aylıklar ibarettir. Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek meskenimin dışında başka meskenim bulunmamaktadır.

Bu meskenim muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanmaktayım.


Yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.



ADRES                                                                         MÜKELLEF

                                                                                     Adı ve Soyadı

                                                                                         ( İMZA)

GAYRİMENKULÜN :



Bina Vergisi Sicil No: ………………………….

Belediyenin Adı       : ………………………….

Mahallesi                 : ………………………….

Cadde ve Sokağı     : …………………………..

Kapı ve Daire No   : ………………………….

Pafta No:                            

Ada No:                        

Parsel No:

ÖDENMİŞ EMLAK VERGİLERİ GERİ ALINABİLİR Mİ?

Muafiyet durumunu karşıladığından habersiz olan vatandaşlar önceki dönemlere ait ödenmiş emlak vergisi tutarlarını geri alabilirler.53210 sayılı özelge gereğince belediyeler, 2010 yılı ve sonraki yıllara ait emlak vergisi iadelerini yapmaları gerekiyor.

Emlak vergisi iadesi için başvuruda bulunacak kişilerin belediyelere ilgili konuya dair temin edilecek dilekçeyle başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Eğer belediyeye başvuru sonrasında bir iade alınamaması durumunda mahkemeye başvuru yolu açıktır. Başvurudan 60 gün içerisinde dilekçeye belediyeden yanıt gelmezse şikayet yollu düzeltme dilekçesi verilebiliyor. Bunun yanı sıra başvuruya belediyeden olumsuz yanıt gelmesi durumunda 60 gün içerisinde vergi mahkemesine dava açılabiliyor.

YURTDIŞINDAN EMEKLİ OLANLAR EMLAK VERGİSİ MUAFI OLABİLİR Mİ?

Emlak vergisi muafiyetinden emeklilik maddesiyle yararlanmak için Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olmak gerekmektedir. Yurtdışında bir kurumdan emekli olanlar emlak vergisi muafiyetinden yararlanamazlar.

ARSALAR İÇİN EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ VAR MI?

Emlak vergisi muafiyeti yalnızca meskenler içindir. Arsalarda şu an için herhangi bir sıfır oranlı emlak vergisi muafiyeti bulunmamaktadır.

YAZLIKLAR EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNE DAHİL OLUR MU?

Yılın yalnızca belirli bir döneminde hayat sürülen yazlık, bağlık, yaylı evi tarzındaki evler emlak vergisi muafiyetinden yararlanamazlar. Ancak belirtilen ev türlerinde yılın tümünde hayat sürülüyorsa, bu durum belediyeye beyan edilerek emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir.