Emlak Vergisindeki Düzenlemelerle Neler Değişti?

15 October 2014

Konut sahiplerini yakından ilgilendiren emlak vergisindeki yeni düzenlemelerle birlikte neler değişti?

Emlak vergisinde zamanaşımı 5 yıl. Ancak bu süre bildirim dışı bırakılmanın idare tarafından tespitinden itibaren başlıyor. Yani, bildirimde bulunulmayan bir bina, idare tarafından 20 yıl sonra fark edilirse, zamanaşımı süresi, öğrenilen tarihte başlıyor.

DEVRE MÜLKE DE VERGİ GELİYOR

Devre mülklerin emlak vergilerinin ödenmesi gerek. Örneğin, 1 aylık bir devre mülk için hisse oranı 1/12 olacağından, emlak vergisinin hisseye isabet eden kısmı ödenmek zorunda. Gecekondular da emlak vergisine tabi. Vergi oranı, ödeme süresi, sıfır oranlı vergi gibi hükümler, gecekondular için de değişmiyor.

DAİRE BÜYÜKSE VERGİ ARTIYOR

Verginin asıl adı çevre temizlik vergisi. Halk arasında çöp vergisi olarak biliniyor, 1993 yılından beri toplanıyor. Vergi, su bedeline dahil edilerek tahsil ediliyor.

Bir apartmanda aynı nitelikte iki dairenin, birisi deniz manzarası, diğeri de bodrum katta yan binanın duvarını görsün.
İnanılır gibi değil ama bu iki dairenin emlak vergi değerleri aynı. Çünkü emlak vergisi değeri hesaplanırken pencerenin nereye baktığı önemli değil. Hatta bodrum kattaki ev metrekare olarak daha büyükse vergisi daha fazla olabiliyor!

EMLAK VERGİSİ DEĞERLEME HESABINDA BASİT YÖNTEM

Ödenen emlak vergisinden yola çıkarak vergi değerini bulmak için basit bir yol var.

Örneğin Ankara’da bulunan bir konutun yıllık emlak vergisi 500 lira olsun. Büyükşehirlerde konutların emlak vergisi oranları binde 2. Bu durumda evin emlak vergisi değeri, ödenen verginin 500 katı oluyor. Aynı olay işyeri için 250 katı alınarak hesaplanıyor. Büyükşehir dışındaki yörelerde ise konutlar için vergi değeri, ödenen emlak vergisinin 1000 katı ile bulunuyor.

ZEMİN KATTAKİ EVE ASANSÖR VERGİSİ

Binaların vergi değeri hesaplanırken yüzde 6’lık bir asansör farkı ekleniyor. Vergi değeri üzerinden de emlak vergisi hesaplanıyor. Zemin katta olan daire için vergi değeri hesaplanırken yüzde 6 asansör farkı hesaplamaya dahil ediliyor.

EMEKLİLER VE EV HANIMLARI VERGİ ÖDEMİYOR

Emekli, işsiz, gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerine, ev hanımlarına ve engellilere, 2014 yılında da sıfır oranlı bina vergisi dolayısıyla konutları için emlak vergisi yok. Buna göre, brüt alanı 200 m2’yi aşmayan, bir konutu nedeniyle, bu kişiler emlak vergisi ödemeyecekler. Ancak birden fazla evi olanlar, tüm konutları için emlak vergisi ödeyecek.

Sözcü'de yer alan habere göre; Emekli, işsiz ve ev hanımlarının, sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanabilmeleri için, başka gelirlerinin olmaması gerekiyor. Bunların, 26 bin lirayı aşmayan faiz, repo, fon, kâr payı ve temettü gibi, menkul sermaye iradı gelirleri, sıfır oranlı emlak vergisine engel değil. Engelliler için gelir yönünden bir kısıtlama yok.