Emlakçı komisyonunda üst sınıra denetleme

14 October 2020

'Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan söz konusu yönetmelik ile emlakçılık faaliyetlerinde yeni dönem başlamış oldu.

Yönetmelik hakkında değerlendirmelerde bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, emlakçılık sektörüne yönelik düzenlemenin sektör temsilcilerinin yanı sıra ilgili tarafların görüş ve katkıları alınarak hazırlandığını ifade etti.

AA'nın aktardığı habere göre, yeni yönetmeliğin oluşturulma amacından bahseden Bakan Pekcan, "Düzenlemeyle emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılmasını, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlıyoruz" diye konuştu. Bakan Pekcan, yeni yönetmelikle emlakçılık faaliyetlerinin adil rekabet koşullarında, kolay, hızlı ve güvenli bir ortamda yapılmasını sağlamayı ve sektörün daha nitelikli hale getirilerek sağlıklı bir işleyişe kavuşturulmasını hedeflediklerini ifade etti.

"60 BİNİN ÜZERİNDE EMLAKÇI BULUNUYOR"

Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 2 milyon 400 bin gayrimenkul satışı yapıldığını ve bu satışların kayıtlı ekonomik değerinin yaklaşık 390 milyar lira olduğu bilgisini aktaran Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Ülkemizde gayrimenkul satışlarının yüzde 50'si emlak işletmeleri aracılığıyla yapılıyor ve emlakçılık faaliyetinde bulunan 60 binin üzerinde işletme bulunuyor. Buna karşın kayıt dışı faaliyetler nedeniyle bu sayının çok daha üzerinde kişinin taşınmaz alım satımı ile kiralanmasına aracılık ettiği tahmin ediliyor. Yaptığımız düzenlemeyle şeffaf, hesap verebilen ve kayıt altında bir emlakçılık sektörü oluşturulmasını ve sektörün yakından takip edilerek haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

BELGESİZ FAALİYETE İDARİ YAPTIRIM

Emlak işletmelerinin yetki belgesi almaları için verilen geçiş sürecinin 31 Ağustos 2020'de sona erdiğini hatırlatan Bakan Pekcan, yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyetinde bulunulamayacağını, yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlar hakkında idari yaptırım uygulanacağını dile getirdi.

Geçmiş dönemde vatandaşlara ek hizmetler veriyormuş gibi göstererek bu sınırların üzerinde hizmet bedeli tahsil eden emlak işletmelerinin görüldüğünü ve bu duruma kesinlikle müsaade edilmeyeceğinin altını çizen Bakan Pekcan, "Emlak alım satımına aracılıkta yüzde 4 olan hizmet bedeli üst sınırı ile kiralamaya aracılıkta bir aylık kira bedeli olarak uygulanan hizmet bedeli üst sınırı etkin şekilde denetlenecek ve vatandaşlarımızdan bu sınırların üzerinde hizmet bedeli tahsil eden emlakçılara idari yaptırım uygulanacak ve bu uygulamada ısrar eden işletmelerin yetki belgeleri iptal edilecek" diye konuştu.