Enerjide 6 yeni yerli ve milli adım atılacak

07 September 2017

Yerli ve milli enerji hedefiyle çalışmalar yapan Türkiye, enerji atılımıyla ilgili önemli hamleler için çalışmalara başladı. ‘Yerli Enerjide YEKA Hamlesi’ için çalışmalarını hızlandıran hükümet, yeni dönemde uygulanacak 6 önemli adım hakkında kamuoyuna açıklamalarda bulundu.

AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ve enerjide milli dönem için hazırlanan önemli bir raporun hükümetin yeni dönemdeki enerji politikasının temellerini oluşturması öngörülüyor.

Yeli ve Milli üretim hedefi

Bu kapsamda hazırlanan raporda, YEKA projeleri sayesinde doğayı koruyan, yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payının artırılması sağlanacak. Teknik personel anlamında yerli kadrolarda uzmanlaşılacak.

Dışa bağımlılığın azaltılması

Her alanda yerli üretime hız verilecek. Gerek güneş enerjisi, gerek rüzgar santralleri olsun elektrikte yerli üretimin payı hızla arttırılacak. Yenilenebilir enerji santrallerinin üretim düzeylerinde ciddi artışlar yapılacak.

Cari açık

Dışa bağımlılığın azaltılması sayesinde yerli üretim ile birlikte cari açığın önüne geçilebilecek. Cari açıkta oldukça büyük bir pay enerjiye gidiyor. Yerli ve milli enerjide hedeflerden en önemlilerinden biri ise cari açığı düşürmek.

Küresel projeler


Küresel çapta yenilebilir enerji alanında yapılacak dev projeler sayesinde kamu alanları üzerinde yenilebilir enerji kaynaklı elektrik santralleri ve bu santrallerde kullanılacak ekipmanların ağırlık olarak yerli kaynaklarla üretileceği fabrikaların kurulumlarına hız verilmeye devam edilecek.

Birim maliyetlerinin düşürülmesi

Türketiciye her durumda yansıyan birim maliyetler üzerinde ciddi çalışmalar yapılıyor. Yeni dönemle birlikte bu maliyetlerin düşürülmesi için yeni formuller hayata geçirilecek.

Fabrika alanları teşviği

Devlet yerli enerji kaynakları için her türlü desteğin verilmesi için çalışmalarını hızlandıracak. BU çerçevede elektrik santrallerinin kurulacağı alanların devlet tarafından tahsis edilmesi gündemde. YEKA kapsamında kurulacak santraller en az 2 yıllık üretim kapasitesine cevap verecek.