Ev Almak İsteyenler Elini Çabuk Tutsun!
İnşaat sektörü temsilcileri yabancılara gayrimenkul satışının yılın son çeyreğinde ve 2015′te artacağını öngörüyor.
Düzenleyen: Tugay TOPÇU / Yeniemlak.com
Türkiye’yi hem de projelerini tanıtan inşaat şirketleri, Ortadoğu’da satış temsilcilikleri de açıyor.
İnşaat sektörü temsilcileri yabancılara gayrimenkul satışının yılın son çeyreğinde ve 2015′te artacağım öngörüyor. Yurtiçi ve yurtdışı Emlak fuarlarında hem Türkiye’yi hem de projelerini tanıtan inşaat şirketleri, Ortadoğu’da satış temsilcilikleri de açıyor. Bugüne kadar yerli konut alıcına hitap eden projeleri yabancı müşterilere sunan firmalar artık yabancıların istek ve taleplerine göre üretim yapıyor.
Yurtdışından davet ettikleri yatırımcılara projeleri yerinde gezdiren gayrimenkul şirketleri iç pazardaki durgunluğu yabana satışı ile telafi ediyor.
KONUT ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Göstermelik sigorta yapılarak yüksek maaşlı bordrolar düzenlenip ev sahibi olunabiliyor. Bu doğrultuda konut alırken bu hususlara dikkat etmeniz gerekiyor.
Bazı vatandaşların bankalardan konut kredisi almak için emlakçılar tarafından göstermelik sigorta yaptırıldığı ve yüksek maaşlı bordrolar düzenlendiği ortaya çıktı.
2014 ilk çeyreğinde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe atılan kredi miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artarak 603 milyon liraya çıktı.
Düzenli bir geliri, sosyal güvencesi olmayanlar için de ev sahibi olmanın yöntemi bulundu.
Konut balonunun uluslararası büyük iktisatçılar tarafından bile dillendirildiği Türkiye’de taksitleri bile nasıl karşılayacağını çok iyi hesap etmeyen bazı yurttaşların bankalardan konut kredisi almak için emlakçılar tarafından göstermelik sigorta yaptırıldığı ve yüksek maaşlı bordrolar düzenlendiği ortaya çıktı. Bankalarla kredi görüşmeleri sadece emlakçılar üzerinden yürütülürken, imza atmaya gelince konut kredisini çekecek ve evi alacak kişinin bankaya gittiği de dikkat çeken başka bir ayrıntı.
TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun ise konut alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıkladı:
- Öncelikle konut edinme amacımızı belirlememiz gerekir. Yatırım amacıyla satın alınıyorsa getirilerine, kullanma amacıyla alınıyorsa ihtiyaçlarımıza göre karar vermeliyiz.
- Konut veya henüz inşaatı başlanmamış ise arsanın ilgili tapu müdürlüğünde araştırma yapılarak tapu kaydı üzerinde ipotek, intifa, kira, haciz vb. satın alınacak konutun değerini düşürecek veya konut inşaatına başlanmasına engel olacak herhangi bir şerh, beyan olup olmadığı kontrol edilmeli.
- Konutun yapı ruhsatının olup olmadığı araştırılmalı.
- İlgili belediyesinde mutlaka arşiv dosyası incelenmeli
- Satın alınması planlanan konutun satış fiyatına alım-satım tapu harcı, iskân harcı, cins tashih harcı, KDV vb. gibi nelerin dahil olduğu araştırılmalı.
- Satış fiyatı, benzer ve emsal olabilecek konutlarla karşılaştırılmalı, birim m2 satış fiyatı analiz edilmeli.