Ev Sahibi En Fazla Yüzde Kaç Zam Yapabilir?

14 December 2015

Ev sahibi en fazla yüzde kaç zam yapabilir merak konusu... En önemlisi de bu sebeple kiracıyı evden çıkartabilir mi? İşte yanıtı...

Her ayın kira artış oranını kirada oturan yeniemlak.com takipçileri için paylaşıyoruz. Okurlarımızdan sıkça şu soru geliyor; "Ev sahibin ÜFE oranının üzerinde zam yapmak istiyor ben de kabul etmiyorum bizi bu sebeple evden çıkartabilir mi?"

Soruya yanıt vermeden önce ev sahibi kiraya en fazla yüzde kaç zam yapabilir buna açıklık getirelim;
Kira artış oranları Yeni Borçlar Kanunu'na göre yapılıyor. Buna göre kira artış oranı Tüik tarafından her ay açıklanan Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) 12 aylık ortalama baz alınarak belirlenir.

KİRA ARTIŞ ORANI İÇİN TIKLAYINIZ

Şimdi gelelim esas soruya; Ev sahibi üfe oranının üzerinde zam yaparsa ve kiracı bunu kabul etmezse zorla evden çıkartabilir mi?

SÖZLEŞMEDE BELİRTİLENİN ÜSTÜNE ÇIKAMAZ
Soruyu Gayrimenkul Avukatı Emre Alcan'a sorduk. Ev sahibinin sözleşmede belirtilen artış oranının üzerinde zam yapamayacağının altını çizen Alcan, "Ev sahibi sözleşmede belirtilen artışın üstünde zam yapamaz. Kiracı kefyi artışışı kabul etmediği içinde ev sahibi bu sebeple kiracıyı evden çıkaramaz" dedi.

Peki ya sözleşmede yıllık kira artış oranı açıkça belirtilmemişse ne olacak?
Ev sahibinin sözleşmede belirtilmese bile Tefe, Tüfe'nin üstünde zam isteyemeceğini vurgulayan Alcan, "Tefe, Tüfe'nin üstünde istemi için mahkemeden hakim kararı alması gerekiyor. Ancak bedel rayiçlerin altındaysa hakimin belirleyeceğ rakam daha belirleyici olabilir" diye konuştu.

HABER: Şengül KIRMIZITAŞ