Ev sahipleri düzenli maaşı olmayana kiralamak istemiyor
Koronavirüs salgınında insanların konut tercihinin değiştiği uzun zamandır konuşuluyor. Bunun yanı sıra kiralamalarda da yeni dönem başladı. Mülk sahipleri, düzenli maaşı olanlara evlerini vermek istiyor.
Milliyet'te yer alan habere göre, salgın dönemi boyunca internetten verilen kiralık ev ilanlarında, 'kurumsal çalışan ve memur tercih edilir' ibaresi dikkat çekiyor. Ev sahipleri, salgın döneminde 'her an işsiz kalabilir' diyerek çalışanlar arasında ayrım yapar hale geldi.
"BU TÜR UYGULAMALAR ÖNLENMELİ"
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, bu dönemde toplum olarak daha anlayışlı ve dayanışma içerisinde olmamız gerektiğini belirterek bu süreçte ortaya çıkan kiracı seçme trendini 'ayrımcılık' olarak nitelendirdi.
Toplumda daha önce de bekar ve dul insanlara karşı bu türden ayrımcılık yapıldığından bahseden Koçal, "Bu tür ilanlar, uygulamalar, insan onurunu inciten, insan haklarına aykırı, kişilerin eşit muamele görme hakkına karşı, haklardan yararlanma ayrımcılığıdır. Toplumu ayrıştırmaya yönelik bu tür uygulamalar önlenmelidir. Kurumsal firmalarda çalışamamak, memur olamamak insanların kendi istekleri değildir. Ev sahiplerine sormak gerekir, evlerinizi insanların barınması için kiraya veriyorsunuz; memur olamayan, kurumsal firmalarda çalışamayan vatandaşlarımız insan değil mi? 6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu 20/04/2016'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun 5. maddesine göre bu tür ayrımcılık yapmak kanuna aykırıdır ve cezai işlem gerektirmektedir" ifadelerini kullandı.
EMLAKÇILAR MAL SAHİBİNİN İSTEĞİNE UYGUN HAREKET EDİYOR
İnternet sitelerinden sahibi tarafından verilen ilanlara karşı cezai yaptırım uygulanmadığını belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, emlakçılar tarafından verilen bu tür ilanların da mülk sahibinin tercihi olduğunu ifade etti.
Bu gibi durumlarda emlakçının yalnızca öneriler sunabildiğini belirten Aşa, "Emlakçı, ilanlara mal sahibinin talebine yönelik bazı kriterler koyabiliyor ama bunu yapmadan mutlaka mülk sahiplerine öneriler sunulur ve bunun doğru bir yaklaşım olmadığı paylaşılır. Yeni yönetmelik internet sitelerine de sorumluluk yüklüyor. Yanıltıcı ilanların hızla kaldırılması isteniyor. Ancak bu durumda, yani mülk sahibi tarafından verilen ilana karşı uygulanamıyor" şeklinde konuştu.