‘Ev Turizmi’ Büyük Vergi Kayıplarına Sebep Oluyor
Yasal altyapıdan yoksun olan 'ev turizmi' piyasası, Türkiye'de büyük vergi kayıplarına sebebiyet veriyor.
Düzenleyen: Tugay TOPÇU / Yeniemlak.com
Türkiye’de, her yıl ciddi oranda büyüyen 'ev turizmi' pazarında, yasal altyapının kurulmamış olması nedeniyle büyük miktarda vergi kaybı yaşanıyor.
Dünya'nın haberine göre, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Ev Komitesi Başkanı Mücella Tarhan, 'ev turizmi' olarak adlandırılan ve tatil beldelerindeki konutların kiralanması modeliyle çalışan sistemin, dünyada yıllık 95 milyar dolarlık pazara ulaştığını, Türkiye'de de her yıl ciddi oranda büyüdüğünü ifade etti.
Türkiye'deki pazarın büyüklüğünü bilmediklerini ifade eden Tarhan, şu görüşleri dile getirdi:
“200 bin konut kiralandığında yıllık ekonomik katkısı 34 milyar liraya ulaşıyor. Türkiye'de bilmediğimiz 200 bin evde yaklaşık 13 milyon kişi her yıl hizmet alıyor. Yasal altyapı olmadığı için kiraya verilen bu konutlardan ciddi bir vergi kaybı yaşanıyor. Bu evlerin de küçük ölçekli ticaret diye düşünülüp ruhsatlandırılması gerekiyor. Türkiye'de, bu sistemde değerlendirilebilecek yaklaşık 1,5 milyon ikinci konut var''
Öte yandan emlak vergisi ile ilgili yapılan yeni düzenlemelerle birlikte emlak vergisi borcu olanlara kolaylık sağlanıyor.
VATANDAŞ MAĞDUR DURUMA DÜŞMEYECEK
Emlak vergisindeki rekor artış vatandaşın büyük tepkisiyle karşılaşınca hükümet duruma müdahale etti. Yeni düzenleme ile vatandaş artık mağdur duruma düşmeyecek.
Emlak vergisindeki yüksek artışlar vatandaşı isyan ettirdi, ekonomi yönetimi çözüm için kolları sıvadı. Bu kapsamda emlak vergisinde iki önemli adımın atılması bekleniyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde görüşülen yapılandırma paketine emlak vergisi alacakları dahil edilirken, belediyelerin arsa birim fiyatlarını aşırı derecede artırmalarının da önüne geçilmiş olacak.
EKSPERTİZ DESTEĞİ ALINACAK
Emlak vergilerinin tutarlı, vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde belirlenebilmesi için lisans sahibi ekspertiz şirketlerinden destek alınarak birim metrekare değeri yeniden hesaplanacak. Arazi alım satımı da 50 parametreli değerlemeye göre yapılacak.
36 AY İÇİNDE 18 TAKSİTLE ÖDENEBİLECEK
Nisan 2014 tarihine kadar olan emlak, çevre temizlik vergisi ve su borçlarının faizi, gecikme faizi silinecek, anapara ve diğer borçlar taksitlendirilecek. Emlak vergisi borcu olanlar yasanın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından iki ay içinde başvuruda bulunarak bu haktan yararlanabilecek. Emlak vergisi borcu olanlar peşin ya da 36 ay içinde 18 taksitle borcunu ödeyebilecek.