Faiz artışı konut satışlarında durgunluk yaratacak mı?
Türkiye genelinde Haziran ayında 190 bin 012 adet, Temmuz ayında 229 bin 357 adet konut satışının yakalanmasıyla tarihi bir dönemi geçiren konut dünyası, Ağustos ayını ve sonraki dönemdeki satışlar için endişe duyuyor. Haziran ve Temmuz aylarında yakalanan rekor satış rakamlarının oluşmasında kamu bankalarının başlattığı düşük faiz kampanyası etkili oldu. Ağustos ayının başında ise bu kampanya sona erdi ve konut kredisi faizlerinde artışlar görülmeye başladı.
Konut satış rakamları ve gelecek dönem beklentileri hakkında açıklamalarda bulunan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Temmuz'da kamu bankalarının, düşük faiz avantajını birinci el konutlarda sürdürüp ikinci el konutlarda faiz artırımına gitmesinin doğru fakat gecikmiş bir hamle olduğunu belirterek, "Kamu bankalarının faiz artışına gitmesi ve kampanyayı sonlandırmasının ardından inşaat firmalarının kendi bünyelerinde düşük faiz uygulama çabaları bu oranın değişmesine katkı sağlayabilir" diye konuştu.
Yeni fırsatlar için yürüttükleri çalışmalardan bahseden Durbakayım, "Birinci el konutlara teşvikin devam etmesi için çabalıyoruz. Çünkü gerçekleşen her yeni konut satışı, makro ekonomideki çarkların dönmesi için yeni bir güç demek" şeklinde konuştu.
ÖZEL BANKALARA ÇAĞRI
Konut sektörüne verilen desteğin devam etmesi gerektiğini ifade eden İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, "Verilen desteklerin ardından sektör toparlanma yoluna girdi. COVID-19 nedeniyle zor zamanlar yaşadığımız bugünlerde sağlıktan örnek verecek olursak, konut sektörü nefes almaya başladı diyebiliriz ancak solunum halen normale dönmedi. Solunumun normale dönmesi için desteğin devam etmesi lazım" diye konuştu.
Destek konusunda özel bankalara çağrıda bulunan Durbakayım, "Bu zamana kadar atılan adımlarda kamu bankaları öncü oldu. Süreci onlar bu noktaya taşıdı. Özel bankaların da biraz daha iştahlı olması, elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu gibi zamanlarda her işi kamudan beklemek doğru olmaz" ifadelerini kullandı.