"Faiz düşerken konut fiyatı düşmez"
Konut dünyasının en büyük sorunları arasında en üstlerde gösterilen yüksek faiz oranlı konut kredilerinin yüzde 1 seviyesinin altına inmesiyle birlikte konut dünyasında canlılık başladı. Sektör temsilcileri ise yaşanan hareketlilikten memnun.
Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün aktardığı haberde sektörün son durumunu değerlendiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, faizlerin düşürülmesinin "Bekle-gör" durumunda olan alıcıları hareketlendirdiğini ifade etti.
1.5 yıldır konut kredi faizi nedeniyle satılması beklenen 500 bin konutun satılamadığını ve vatandaşların faiz fırsatını beklediklerini belirten Elmas, gerçek ihtiyaç sahibine göre ve daha mütevazi üretimin devreye gireceğini ifade etti.
"ÜLKE EKONOMİSİNİN SORUNU"
Son yıllarda konut satışlarında yaşanan durgunluğun inşaat sektörünün değil ülke ekonomisinin sorunu olduğunu belirten Elmas, "2018’de döviz şoku yaşandı. Sonrasında seçimler ve Ağustos 2018 büyük kur şoku oldu. Ekonomi bir türbülansa girdi. Adına kriz mi denir, ekonomistlerin tarifi ne olur bilmem. Ben bir durgunluk, bekleme süreci diyorum. Dövizin oynaklığı, faizlerin yüzde 24’e çıkması, enflasyondaki patlama ve bunların etkisini gördük. Çok negatif unsur bir araya geldi. İnşaat sektörü pozitif ya da negatif ekonomik gelişmelerden en çok etkilenen sektör" ifadelerini kullandı.
Yabancıya satışların artmasıyla nakit akışının sağlandığını belirten Elmas, "Yerli müşteride vade açıyoruz, düşük peşinat alıyoruz. Çünkü alım gücü bu. Yabancı dövizle geliyor ve nakit alıyor. Bu akış da sektöre katkı sağladı. Peki biz ne yaptık. Satış ve nakit akışı düşünce yavaşladık ama durmadık. Vitesi 4’ten 3’e, bazen 2’ye çektik. Hükümet KDV, harç indirimleriyle destek oldu. Bunlar da önemli adımlardı. Ama şu net; inşaat sektörü yavaşladı ama ayakta kaldı. Firmalar yıkılmış değil. İçinde sıkıntıya düşenler elbette oldu ama çok büyük kısmı faaliyetini sürdürüyor" diye konuştu.
"KONUT FİYATLARI DÜŞMEZ"
Konut fiyatlarını da değerlendiren Altan Elmas, "Firmaların fiyatı daha da aşağıya çekmesine imkan yok. Faiz düşerken konut fiyatı düşmez. Dünyanın hiç bir yerinde bu olmaz. Faiz yükselirken düşerdi ve biz de düşürdük. Geçmişte nakit alıma yüzde 10 indirim yapardık, bunu yüzde 25-30’lara kadar çıkardık ve birileri gelip aldı. O dönem bitti. Ayrıca unutmamak gerek ki sektörde üretim de yok. Stoklar erimeye başladı ama yeni inşaat ruhsatı alınmıyor. Bu dengelenme süreci makul bir yere geliyor. Dip göründü, bugünden sonra düşüş değil belli bir süre sonra maliyet artışı kaynaklı zam olur" şeklinde konuştu.