Fay hattı üzerindeki 100 bin bina tehlikede
Geçtiğimiz gün Manisa ve Ankara'da meydana gelen depremlerden sonra Türkiye'deki yapıların olası depremlere karşı sağlamlığı bir kez daha gündeme geldi.
Hürriyet'in haberine göre, Jeoloji Mühendisleri Oda Başkanı Hüseyin Alan, Bolu fay hattı üzerinde araştırma yaptıklarını belirterek Türkiye'de 18 il, 80 ilçe, 512 köyde sadece fay hattı üzerinde 100 bine yakın bina olduğunu aktardı.
Fay hattı üzerinde yer alan binaların yanı sıra heyelan kütleleri, sel yataklarındakilerle birlikte bina sayısının 300 bin civarına ulaştığını belirten Alan, "Bu binaların güçlendirilmesi teknik olarak mümkün değil, ne kadar kazık çakarsanız çakın depremde, heyelanda ayakta kalamaz, yıkılır, insanlar ölür" diye konuştu.
"DÖNÜŞÜM SAĞLANMALI"
TBMM'de kabul edilen 'İmar Yasası Değişiklik Teklifi'nde yer alan afet riski altındaki alanlarda bulunan ve imar barışıyla yapı kayıt belgesi alan konut ve iş yerlerine güçlendirme hakkı verilmesini de değerlendiren Hüseyin Alan, "Teknik olarak bu tür yerlerde güçlendirme mümkün değildir. Bunu yapmak hem insanların can güvenliğini riske atmaktır hem de ülke kaynaklarını israf etmektir. Bunun yerine afet bölgelerindeki yapılar hızla boşaltılıp, dönüşüm sağlanmalı. Buralar da şehirlerin yeşil alanları olarak düzenlenmelidir. Türkiye Diri Fay Haritası’na göre ülke kara sınırları içinde 5.5 üzeri deprem üretme potansiyeline sahip 485 fay var. Oda olarak uyarıyoruz, bu düzenleme yerine ABD’de olduğu (Kaliforniya Fay Yasası) gibi, aktif fay hatları veya zonları üzerine bina inşa edilmesi yasaklanmalı" şeklinde konuştu.