Firmalar yeni dönemde 'sağlıklı evler' üretecek
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, inşaat sektöründe köklü değişikliklere yol açtı. Konut yatırımcılarının bu süreçte tercihlerinde değişiklikler görülürken inşaat firmaları da konut üretim kriterlerinde değişikliğe hazırlanıyor.
Hürriyet'te yer alan habere göre, oluşturulacak sağlıklı evlerde yatay mimarili dış tasarım, geniş balkonlu yapı, havalandırma sisteminde korona süreci sonrası kriterlere uygun tasarım, konut malzemeleri virüs barındırmayan özellikte olacak, bina girişinde otomatik kapı ve temassız kullanım yaygınlaşacak, konut içi mimarisi temiz hava ve güneş ışığına göre planlanacak, ortak kullanım alanlarında sosyal mesafeye dikkat edilecek.
"EN ÖNEMLİ KONU MALZEME"
Yeni süreç hakkında değerlendirmelerde bulunan İstanbul İnşaatçlar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sektörde koronavirüs salgınından sonra yeni bir dönemin başlayacağını belirterek, "En önemli konu malzeme. İşin başında malzeme seçerken virüs barındırmayan tercihler yapılmalı. Evler temiz hava ve güneş içeriye girecek şekilde projelendirilmeli. Klimalar yerleştirilirken tavandan aşağıya üfleyen sistem seçilmeli. Binalara girişte otomatik kapı seçilirken, daire içlerinde kapı kollarına dikkat edilmeli. Kendini temizleyen, bakteri tutmayan ürünler kullanılabilir. Sitelerde sosyal tesisler sosyal mesafeye göre kurgulanıp bireysel kullanıma da uygun hale gelmeli" şeklinde konuştu.
YATAY MİMARİ YAYGINLAŞACAK
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise 1999 Marmara depreminden sonra inşaat sektörünün 'deprem' kriterleriyle tanıştığını hatırlatarak koronavirüs sonrasında 'sağlık kriterlerine' uygun konutların geliştirileceğini ifade etti.
Yüksek katlı binalara talebin düşebileceğini belirten Yılmaz, "Biz şirket olarak bunun kararını 3-4 yıl önce zaten alıp arazilerimizi de buna göre geliştirmiştik. Bana göre yüksek katlı bina devri bu salgınla beraber kapandı. Bu sadece Türkiye için değil, tüm dünya için geçerli" şeklinde konuştu.